Παναγία των Παρισίων: Οι «θησαυροί» που διασώθηκαν από την πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Οι «θησαυροί» που διασώθηκαν από την πυρκαγιά

Τεράστιες είναι οι ζημιές που υπέστη η Παναγία των Παρισίων το βράδυ της 15ης Απριλίου από την καταστροφική πυρκαγιά, με τις σημαντικότερες από αυτές να εντοπίζονται στον σκελετό του κτιρίου και στον θόλο με την κατάρρευση του βέλους, ωστόσο οι γαλλικές Αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που σώθηκαν από τις φλόγες, όπως το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα, τα δύο κωδωνοστάσια και το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού. 

Ανάμεσά τους το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες που σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό. Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σώθηκαν επιπλέον τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού. Ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου.

Σώθηκε επίσης ένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού, το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών. Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Σώθηκαν επίσης και όλα τα έργα τέχνης, όπως η «Επίσκεψη», ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716). Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλία της το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη. 

Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. 

Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί. Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

Επιπλέον βρέθηκε ο κόκορας που βρισκόταν στην κορυφή του βέλους που κατέρρευσε. Το χάλκινο γλυπτό, που περιείχε λείψανα, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι επισκευάσιμο.

Οι «πληγές»

Στις μεγάλες απώλειες από την πυρκαγιά συμπεριλαμβάνονται το βέλος του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, το οποίο κατέρρευσε λίγα λεπτά πριν τις 9 μ.μ. Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και ο θόλος του ναού, μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ωστόσο ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ δήλωσε νωρίτερα πως ο θόλος «θα αντέξει».

Φωτογραφίες: AP

Διαβάστε ακόμα:

Εμ. Μακρόν: Η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε 5 χρόνια

Η «ψυχή» του Παρισιού υποφέρει

Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα, έως 20 χρόνια για την αποκατάσταση

Παναγία των Παρισίων: Μετά την καταστροφή οι... θεωρίες συνωμοσίας