Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα, έως 20 χρόνια για την αποκατάσταση

Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη μέρα, έως 20 χρόνια για την αποκατάσταση

Μία μέρα μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού. Ποιο θα είναι το κόστος για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για το έργο; Θα ξαναβρεί αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου; Αυτές είναι οι προκλήσεις και τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης ημέρας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κόστος θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες για την ανακατασκευή, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση αυτό θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτήν τη φορά δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όσον αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το έργο, οι γνώμες διίστανται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν "το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια". Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου, θα χρειαστεί επίσης αρκετός χρόνος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, οι εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ανέφερε ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην διαρκέσει 15-20 χρόνια.

Μακρά αναμένεται να είναι η συζήτηση για την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, αφού πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος ευθύνεται για την καταστροφή και ποιο ακριβώς είναι το κομμάτι ευθύνης του. Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστεί και η αιτία της πυρκαγιάς. 

Τέλος, το εσωτερικό του καθεδρικού ναού ενδεχομένως να ανοίξει σχετικά γρήγορα για το κοινό. Θα πρέπει ωστόσο να προηγηθεί έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να επαναλειτουργήσει η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο Λούβρο θα μεταφερθούν τα ανεκτίμητα έργα ζωγραφικής

Τα σπουδαία έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, θα μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ

«Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται περισσότερο με τον καπνό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στους δημοσιογράφους για να προσθέσει πως «οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή, ειδικά στο βόρειο τμήμα του».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές. Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα του κτιρίου στα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο», επισήμανε ο κ. Ριστέρ.