Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα προκάλεσε την καταστροφή;

Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα προκάλεσε την καταστροφή;

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε την καταστροφή μέρους της Παναγίας των Παρισίων. 

Αν και η έρευνα μόλις ξεκίνησε και αναμένεται ότι θα είναι μακρά, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τις γαλλικές αρχές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Σαράντα αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους λόγους της καταστροφής του ιστορικού αυτού μνημείου με τις πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για μια σειρά λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφική φωτιά.

Η αρχική εκδοχή ήταν να προκλήθηκε από σπίθα κάποιου μηχανήματος κατά τη διάρκεια εργασιών συγκόλλησης.

Οι έρευνες στρέφονται πλέον στους τρεις ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τους τεχνίτες να εργάζονται κάτω από το εκατοντάδων τόνων ικρίωμα, με τις πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για πιθανό βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Νοτρ Νταμ εντόπισαν καπνό στην πλευρά του ναού που βρίσκεται προς τον Σηκουάνα και ενημέρωσαν τις αρχές περίπου στις 18.05 ώρα Γαλλίας.

Οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν λίγο αργότερα στο Ιλ ντε λα Σιτέ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί εντός του ναού και ζήτησαν ενισχύσεις.

Αρχιτέκτονες και ειδικοί διαφωνούν για τον τρόπο που πρέπει να αναστηλωθεί ο ναός

Πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της, ή είναι πρέπον να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλλίτερη θωράκισή της από καταστροφές. Και πάνω σε αυτό το σημείο καταγράφονται οι πρώτες διαμάχες.

Ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο για παράδειγμα, σε σχόλιά του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής των ξύλινων αντηρίδων της στέγης, το γνωστό «δάσος», λόγω του πλήθους των δρύινων μαδεριών σε περίπλοκες συνθέσεις τριαρθωτών τόξων που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το βάρος της.

Από την πλευρά του, ο επίσης διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Μασιμιλιάνο Φούκσας, που διατηρεί και γραφείο του στο Παρίσι, τάσσεται υπέρ μίας μέσης οδού: «Θεωρώ πως θα πρέπει να σκεφθούμε μία μέση λύση με τα σημεία εκείνα που έχουν χαθεί στη φωτιά, κι ευελπιστώ πως θα είναι λιγότερα από εκείνα που είδαμε στις εικόνες και τα οποία θα μπορούν να αναστυλωθούν. Πιστεύω στη μέση οδό ανάμεσα στο ακραία σύγχρονο και στην αναστύλωση των παλαιών στοιχείων».

Εμ. Μακρόν: Η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε 5 χρόνια

Υπόσχεση ενώπιον του γαλλικού λαού έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμα:

- Παναγία των Παρισίων: Οι «θησαυροί» που διασώθηκαν από την πυρκαγιά