«Πάγωσε» η δοκιμή πειραματικής θεραπείας κατά του κορονοϊού της Eli Lilly για λόγους ασφαλείας

«Πάγωσε» η δοκιμή πειραματικής θεραπείας κατά του κορονοϊού της Eli Lilly για λόγους ασφαλείας

Η τρίτη φάση δοκιμών της θεραπείας κατά του κορονοϊού με αντισώματα της φαρμακευτικής Eli Lilly για διακόπηκε λόγω «πιθανών ανησυχιών» για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας για τη Eli Lilly και υποστηρίζει την απόφαση του ανεξάρτητου (Data Safety Board Board) να διασφαλίσει προσεκτικά την υγεία των ασθενών που συμμετέχουν σε αυτήν τη μελέτη». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο διακόπηκαν οι δοκιμές του φαρμάκου.

Προ ημερών, η εταιρεία με έδρα την Ιντιανάπολις είχε ζητήσει έγκριση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της «η θεραπεία της προλαμβάνει την εισαγωγή ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα στο νοσοκομείο και σε άλλες περιπτώσεις μειώνει το χρόνο νοσηλείας».

Το υπό δοκιμή σκεύασμα αποτελεί παραγόμενο αντίγραφο ενός φυσικού αντισώματος από πλάσμα αίματος ασθενών που είχαν αναρρώσει από τη νόσο, παρόμοιο με αυτό της Regeneron που έλαβε προσφάτως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοια μονοκλωνικά αντισώματα - που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και από άλλες εταιρείες και επιστημονικές ομάδες - θα αποδειχθούν ισχυρές θεραπείες για την Covid-19, αλλά η μαζική βιομηχανική παραγωγή τους με τη βοήθεια βακτηρίων είναι δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα.