Π. Σάντσεθ: Πρωτοβουλία της Ισπανίας για να υπάρξει διάλογος στην Βενεζουέλα

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, 09:46
-A +A
Π. Σάντσεθ: Πρωτοβουλία της Ισπανίας για να υπάρξει διάλογος στην Βενεζουέλα

Να στηρίξει κάθε προσπάθεια υπέρ του διαλόγου στη Βενεζουέλα προκειμένου να τερματιστεί η οικονομική και πολιτική κρίση, που τον ανησυχεί ιδιαίτερα όπως είπε, δεσμεύθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δηλώσεις του κατά την πρώτη του περιοδεία στη Λατινική Αμερική. 

Ο Σάντσεθ άρχισε τη Δευτέρα το ταξίδι του σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής με πρώτο σταθμό τη Χιλή, μια από τις χώρες της περιοχής στην οποία οι πολίτες της Βενεζουέλας μεταναστεύουν για να γλιτώσουν από την εξαθλίωση και την ένδεια στην οποία βρίσκεται η χώρα υπό το καθεστώς του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο.

"Είναι μια κρίση που εντείνεται εδώ και καιρό στη Βενεζουέλα και εμείς βεβαίως την παρακολουθούμε με βαθιά ανησυχία", δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στο Σαντιάγο με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, σφοδρό επικριτή του Μαδούρο.

Ωστόσο ο Σάντσεθ τόνισε ότι η Ισπανία, που κάποτε αποίκησε το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής, ουδεμία πρόθεση έχει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής.

"Η Βενεζουέλα πρέπει να αρχίσει έναν εσωτερικό διάλογο... για να βρει λύση σε αυτή την πολιτική κρίση. Και βεβαίως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πλαισιώσει αυτόν τον διάλογο", ανέφερε ο Σάντσεθ. "Εγγυώμαι ότι η Ισπανία θα έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο σε αυτό".

Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, του Περού, του Μεξικού, της Αργεντινής και της Βραζιλίας, κάλεσαν τον Μαδούρο να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να δεχθεί διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για να σταματήσει την αυξανόμενη έξοδο των πολιτών προς χώρες της περιοχής.

Την Παρασκευή, η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η κατάσταση εξελίσσεται προς μια "κρίση" όμοια με αυτήν των προσφύγων στη Μεσόγειο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ισημερινός και το Περού επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα για τους πολίτες της Βενεζουέλας στην είσοδο στις χώρες του και ένας όχλος αγανακτισμένων πολιτών στη Βραζιλία οδήγησε ομάδα μεταναστών πίσω από τα σύνορα.

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τους πολίτες της Βενεζουέλας, αυτούς που μεταναστεύουν ως συνέπεια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της χώρας", δήλωσε ο Σάντσεθ, ο οποίος θα μεταβεί στη Βολιβία σήμερα και στη συνέχεια στην Κολομβία και την Κόστα Ρίκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 27/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα