«Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν αντισταθμίζουν τον κορονοϊό»
Ντ. Τραμπ προς Κίνα

«Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν αντισταθμίζουν τον κορονοϊό»

Τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία με την Κίνα ωχριούν μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συνεχίζει να υποστηρίζει πως η ασιατική χώρα ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού σε τέτοια κλίμακα.

«Όπως έχω πει εδώ και καιρό, η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά. Μόλις πετύχαμε μια σπουδαία εμπορική συμφωνία και ενώ το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, ο κόσμος χτυπήθηκε από τη μάστιγα που ήρθε από την Κίνα. Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά - και όλες αυτές τις αθώες ζωές που χάθηκαν», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Διαπραγματευτές των δύο μεγάλων δυνάμεων δεσμεύθηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, να εφαρμόσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, τη λεγόμενη «Φάση 1», που υπεγράφη με πολλή δυσκολία τον Ιανουάριο, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου με ανταλλαγές ομοβροντιών τιμωρητικών τελωνειακών δασμών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύθηκε να απόσχει από την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών. Η κυβέρνηση της Κίνας από την πλευρά της υποσχέθηκε να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων σε σχέση με το επίπεδο του 2017.

AP Photo/Alex Brandon