Ουκρανία: Υπό κράτηση αξιωματούχος για επίθεση με οξύ σε ακτιβίστρια

Ουκρανία: Υπό κράτηση αξιωματούχος για επίθεση με οξύ σε ακτιβίστρια

Δικαστήριο της Ουκρανίας έθεσε σήμερα υπό κράτηση τον πρόεδρο της περιφερειακής συνέλευσης της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, ο οποίος είναι ύποπτος ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση με οξύ που προκάλεσε τον θάνατο της ακτιβίστριας που μαχόταν κατά της διαφθοράς Κατερίνα Γκαντζιούκ.

Ο 48χρονος Βλαντισλάβ Μανγκέρ θα παραμείνει στη φυλακή έως τις 3 Μαρτίου ενώ υπάρχει δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 2,5 εκατομμυρίων γρίβνα (περίπου 81.500 ευρώ), δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα Λαρίσα Σάργκαν.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης της Χερσώνας κατηγορείται ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση κατά της Γκαντζιούκ.

Τον Ιούλιο του 2018, η Γκαντζιούκ δέχθηκε επίθεση από κάποιον που της έριξε ένα λίτρο θειικό οξύ την ώρα που έβγαινε από το σπίτι της. Η 33χρονη αυτή σύμβουλος του δημάρχου της Χερσώνας, η οποία κατήγγειλε τη διαφθορά στους κόλπους της περιφερειακής αστυνομίας, υπέκυψε στα τραύματά της τον Νοέμβριο έπειτα από δεκάδες επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Ο θάνατος της Κατερίνα Γκαντζιούκ, ο οποίος προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο Ουκρανών ακτιβιστών που έχουν δεχθεί επίθεση τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ουκρανών και των δυτικών συμμάχων του Κιέβου.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο δήλωσε ότι ο Βλαντισλάβ Μανγκέρ "έδωσε εντολή γι''αυτό το έγκλημα" και κατέβαλε "τουλάχιστον 4.000 δολάρια" στους δράστες της επίθεσης στην Καταρίνα Γκαντζιούκ.

Σύμφωνα με απόσπασμα του κατηγορητηρίου εναντίον του, το οποίο ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας, ο Μανγκέρ είχε "προσωπική έχθρα" με το θύμα, το οποίο είχε καταγγείλει κυρίως "παράνομη υλοτομία", που έγινε "υπό το πρόσχημα εμπρησμών".

Η Γκαντζιούκ ήταν μέλος του κόμματος Μπατβίτσκινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, σημαντικής αντιπάλου του νυν προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στις προεδρικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Ο Μανγκέρ διαγράφηκε από το κόμμα την περασμένη Παρασκευή όταν έγινε γνωστό ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: UNIAN