Ουκρανία: Προσφεύγει κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 17:23 - Τελευταία ενημέρωση: 18:11
-A +A
Ουκρανία: Προσφεύγει κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατέθεσε η Ουκρανία επειδή την Κυριακή άνοιξε πυρ εναντίον τριών πλοίων της και τα κατέλαβε.

Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς που χωρίζουν την Αζοφική από τη Μαύρη Θάλασσα, προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των 24 ουκρανών ναυτών που αιχμαλωτίσθηκαν.

Σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο αναφέρεται πως η Ουκρανία του ζήτησε να παρέμβει για να εξασφαλίσει ότι οι ναύτες βρίσκονται σε καλή κατάασταση. Η Μόσχα τους κατηγορεί ότι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν όταν τους δόθηκε εντολή να σταματήσουν.

«Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε ιδιαίτερα να παράσχει η Ρωσία ιατρική φροντίδα στους τραυματισμένους ναύτες και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος. Ζητεί επίσης οι ναύτες να αντιμετωπισθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου», αναφέρεται στη δήλωση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με την κράτηση των ναυτών.

Η προσφυγή, η πέμπτη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας από το 2014 που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια για να εξετασθεί από το δικαστήριο.

Σε φυλακές στη Μόσχα οι Ουκρανοί ναύτες

Η Ρωσία μετέφερε τους 24 Ουκρανούς ναύτες που συνέλαβε ανοικτά της Κριμαίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε φυλακές στη Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι TV Rain.

Είκοσι ένας από τους άνδρες κρατούνται στη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα και τρεις, που είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια της σύλληψής τους, στη νοσοκομειακή πτέρυγα μιας φυλακής, σύμφωνα με τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο επικαλείται ένα δημόσιο σώμα το οποίο εποπτεύει τις φυλακές.

Ουκρανία: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα για Ρώσους 16-60 ετών

Την είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο πολίτη ηλικίας 16-60 ετών απαγορεύει από σήμερα η Ουκρανία, σύμφωνα με απόφαση του Πέτρο Ποροσένκο, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να διευκρινίζει πως ο «περιορισμός» αυτός θα εφαρμόζεται «πλην ανθρωπιστικών λόγων που καθορίζονται σαφώς στις οδηγίες».

«Από σήμερα, η είσοδος ξένων πολιτών στην Ουκρανία περιορίζεται, κυρίως Ρώσων πολιτών, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε αρρενες Ρώσους πολίτες ηλικίας 16 έως 60», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Πέντρο Τσιγκικάλ.

Πούτιν: Προεκλογικό παιχνίδι του Ποροσένκο η κρίση στην Αζοφική

Στον Ουκρανό ηγέτη Πέτρο Ποροσένκο επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στο στενό του Κερτς ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χτες πως ο Ποροσένκο προκάλεσε το επεισόδιο για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του πριν από τις ουκρανικές εκλογές.

Το περιστατικό ήταν «μια πρόκληση που διοργάνωσε η σημερινή κυβέρνηση ... κατά την προεδρική εκλογή στην Ουκρανία το Μάρτιο του επόμενου έτους», δήλωσε ο Πούτιν σε φόρουμ στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ

Διαβάστε ακόμα: 

- Ρωσία εναντίον Ουκρανίας και στη μέση η... Μέρκελ!

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα