8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Ουκρανία: Πρόβλεψη για μείωση στους 17 εκατ. τόνους στην εξαγωγή καλαμποκιού

Ουκρανία: Πρόβλεψη για μείωση στους 17 εκατ. τόνους στην εξαγωγή καλαμποκιού
AP newsroom

Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας αναμένεται φέτος (2021-22) να μειωθούν στους 17 εκατ. τόνους από 23,1 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος την Τετάρτη λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές ηλιελαίου την ίδια περίοδο αναμένεται να μειωθούν στους 3,4 εκατ. τόνους, από 5,3 εκατομμύρια δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Ρομάν Ρουσάκοφ σε συνέδριο στην Πράγα.

Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο. Οι παραγωγοί πριν από την έναρξη του πολέμου είχαν πει ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να φτάσουν τους 6,6 εκατομμύρια τόνους τη σεζόν 2021/22.

Η APK-Inform ανέφερε το Σάββατο ότι οι τιμές εξαγωγής για το ουκρανικό καλαμπόκι μειώθηκαν λόγω της περιορισμένης ζήτησης και των μεγάλων αποθεμάτων, τα οποία από την εισβολή της Ρωσίας μπορούν να εξαχθούν μόνο μέσω σιδηροδρόμων στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, η Ουκρανία συνήθιζε να στέλνει τα περισσότερα από τα γεωργικά της προϊόντα μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, αλλά με τις μάχες κατά μήκος μεγάλου μέρους των ακτών, οι έμποροι προσπαθούν να μεταφέρουν περισσότερα σιτηρά σιδηροδρομικώς.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα αποθέματα καλαμποκιού της χώρας ανήλθαν συνολικά σε περίπου 13 εκατομμύρια τόνους στα τέλη Μαρτίου, αφού μόνο 300.000 τόνοι σιτηρών εξήχθησαν τον περασμένο μήνα.

Ο Tάρας Βισότσκι, αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, είπε στη διάσκεψη της Πράγας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει 2 εκατομμύρια τόνους σίτου έως τα τέλη Ιουνίου.