Ουκρανία: Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας για τα εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας για τα εγκλήματα πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας κοινής ομάδας των τριών κρατών για να βοηθήσουν τις προσπάθειες του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων πολέμου και άλλων φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στη χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο νέος μηχανισμός, που ονομάζεται Atrocity Crimes Advisory Group (ACA), θα «παρέχει σύμφωνα με το CNN, στρατηγικές συμβουλές και επιχειρησιακή βοήθεια στις Μονάδες Εγκλημάτων Πολέμου της εισαγγελίας της Ουκρανίας, της νομικής αρχής που είναι υπεύθυνη για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων φρικαλεοτήτων στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν.

«Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας υποστηρίζουν μια σειρά διεθνών προσπαθειών για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες, η ουκρανική γενική εισαγγελίας θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση ότι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες θα λογοδοτήσουν» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η ACA θα έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς επιδιώκει τη λογοδοσία στα δικαστήρια των ΗΠΑ».

Ο νέος μηχανισμός θα παράσχει επίσης διευρυμένη χρηματοδότηση για την ομάδα διεθνών εισαγγελέων και άλλων εμπειρογνωμόνων εγκλημάτων πολέμου που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή, είπε ο Μπλίνκεν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο ενός άοπλου άνδρα στην πρώτη δίκη της Ουκρανίας για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.