Ουκρανία: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Το Περιφερειακό Δικαστήριο Πετσέρσκ του Κιέβου εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με δήλωση της Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας την Πέμπτη.

Το δικαστήριο διέταξε τον περιορισμό με τη μορφή της κράτησης του πρώην προέδρου, ο οποίος είναι ύποπτος για οργάνωση παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking) εκτός Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Στις 23 Φεβρουαρίου 2014, ο Γιανουκόβιτς μαζί με το προσωπικό της Κρατικής Ασφάλειας και εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια τριών ελικοπτέρων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων διέσχισαν παράνομα και μετέφεραν τουλάχιστον 20 άτομα πέρα ​​από τα κρατικά σύνορα στα περίχωρα του Ουρζούφ στο Περιφέρεια Ντόνετσκ έως Ανάπα στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την ώρα, δεν είναι σαφές πού διαμένει ο Γιανουκόβιτς. Σύμφωνα με το CNN, το γραφείο του εισαγγελέα είπε την Πέμπτη ότι είχε διαφύγει στη ρωσική πόλη Ανάπα.

Τον Μάρτιο, το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλέστηκε δημοσιεύματα που ισχυρίστηκαν ότι ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο Γιανουκόβιτς διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010 έως το 2014, όταν παύθηκε από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αφού ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την Ουκρανο-Ευρωπαϊκή Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία θα έφερνε την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.