Ουγγαρία: Αποχωρεί το Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον Τζόρτζ Σόρος

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018, 16:30
-A +A
Ουγγαρία: Αποχωρεί το Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον Τζόρτζ Σόρος

Το Central European University με έδρα την Βουδαπέστη το οποίο χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μεταφέρει όλα τα πτυχία που έχουν πιστοποιηθεί από την Αμερική στη Βιέννη λόγω νόμου που δεν επιτρέπει την αποδοχή νέων φοιτητών.

«To CEU αναγκάζεται να φύγει», δήλωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Μάικλ Ιγκνατίεφ. «Αυτό είναι πρωτοφανές. Ένα ίδρυμα των ΗΠΑ να φεύγει από μια χώρα που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ». 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μήνες προσπαθειών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Ε.Ε οι οποίες προσπαθούσαν να πιέσουν την ουγγρική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα επέτρεπε στο πανεπιστήμιο, το οποίο απονέμει τόσο αμερικανικά όσο και ουγγρικά πτυχία, να παραμείνει στην χώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αρνήθηκε να υπογράψει, πράγμα που σημαίνει ότι σύμφωνα με τους νόμους που ενέκρινε το 2017, το CEU δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποδεχθεί νέους φοιτητές στα διαπιστευμένα από τις ΗΠΑ προγράμματα.

Οι επικριτές βλέπουν την αναχώρηση του Πανεπιστημίου ως μέρος της επιχείρησης καταστολής σε ανεξάρτητα ιδρύματα και μέρος της δημόσιας εκστρατείας του ενάντια στον ιδρυτή του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, Τζόρτζ Σόρος από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα