«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, σαφής απάντηση εάν απειληθεί»
Μήνυμα Βερολίνου σε Άγκυρα

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, σαφής απάντηση εάν απειληθεί»

Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ζητά από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, και τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Ροτ επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της 'Αγκυρας, δηλώνει ότι, «αν κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση».

Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για «ευχάριστα λόγια».

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο. Η εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή οι διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει για αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του», σημειώνει ο Γερμανός υφυπουργός.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, επισημαίνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε αποφασιστικό βαθμό από το αν τη «ρητορική άνοιξη», την ακολουθήσει κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της 'Αγκυρας.

«Η διαδικασία του διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», τονίζει ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στην ΕΕ για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο Μίχαελ Ροτ εξηγεί ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί η εντύπωση στην 'Αγκυρα ότι η ΕΕ μπορεί να διασπαστεί. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία αμφισβητεί εν μέρει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου», συνεχίζει. 

Στη συνέντευξή του ο κ. Ροτ απορρίπτει ότι το Βερολίνο τηρεί παθητική στάση έναντι της 'Αγκυρας: «Είμαστε κάθε άλλο παρά παθητικοί. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Τουρκία, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες».

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Ροτ διευκρινίζει ότι βρίσκονται μεν «στον πάγο» από το 2016, αλλά το γεγονός ότι δεν διακόπτονται, αποτελεί κυρίως ένα σημαντικό μήνυμα προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών. 

«Η ΕΕ είναι κοινότητα δικαίου και αξιών. Η τρέχουσα πολιτική του Προέδρου Ερντογάν είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, κυρίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι' αυτό και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», τονίζει.