«Οριακά» υπέρ των σχέσεων με ΗΠΑ, παρά με Κίνα, οι Γερμανοί
Δημοσκόπηση

«Οριακά» υπέρ των σχέσεων με ΗΠΑ, παρά με Κίνα, οι Γερμανοί

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον πλανήτη οι Γερμανοί πολίτες φέρονται να θεωρούν τη Γαλλία ως τη στενότερη σύμμαχο τους την ώρα που προτιμούν οριακά τις ΗΠΑ από την Κίνα όσον αφορά στην συνεργασία της χώρας τους με μια εκ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Σε σχετική δημοσκόπηση του Pew Research Center και του Kantar Public for Germany’s Körber-Stiftung, οι Γερμανοί που ρωτήθηκαν απαντούν σε ποσοστό 44% ότι ο στενότερος σύμμαχος της χώρας τους είναι η Γαλλία, την ώρα που οι ΗΠΑ αποσπούν 10%, η Κίνα 6%, η Ρωσία 4% και η Αυστρία 3%. Η «πρωτιά» της Γαλλίας είναι σημαντική δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλοί αμφισβητούν τη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. 

Την ίδια ώρα, σε σχετική ερώτηση για το ποια από τις δύο υπερδυνάμεις θεωρούν πιο στενή σύμμαχο της Γερμανίας ή με ποια θα ήθελαν σύσφιξη των σχέσεων, οι ΗΠΑ παίρνουν βραχεία κεφαλή από την Κίνα με 1%. Συγκεκριμένα το 37% προτιμά την Ουάσιγκτον, το 36% την Κίνα ενώ το 27% κανέναν από τους δύο. 

Παράλληλα σε ποσοστό 85% οι Γερμανοί παραμένουν οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, ενώ το 59% πιστεύει ότι ο κορονοϊός δεν θα αλλάξει ριζικά την θέση της Γερμανίας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Εξάλλου ένα 50% τονίζει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ωφέλιμη και για τους ίδιους προσωπικά. 

Τέλος, το συντριπτικό 89% θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν παγκόσμια προβλήματα είναι η συνεργασία.