Οργή του Πεκίνου για την επίσκεψη ακτιβιστή από το Χονγκ Κονγκ στη Γερμανία

Οργή του Πεκίνου για την επίσκεψη ακτιβιστή από το Χονγκ Κονγκ στη Γερμανία

O ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Γουόνγκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο, συνέκρινε τις διαδηλώσεις στον τόπο του με την κατάσταση που επικρατούσε στο Ανατολικό Βερολίνο στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού» προς την εθνική της κυριαρχία.

Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, ανακοίνωσε το Πεκίνο, έπειτα από τη συνάντηση χθες το βράδυ του Γουόνγκ με τον Μάας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα BILD, της οποίας ο Γουόνγκ είναι προσκεκλημένος, σε εστιατόριο σε χώρο του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι «υπερβολικά ενοχλημένη και σφόδρα αντίθετη» με την απόφαση της Γερμανίας να επιτρέψει την επίσκεψη του Γουόνγκ και τη συνάντησή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ.

«Η Κίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει αυστηρό διάβημα προς την γερμανική πλευρά», πρόσθεσε στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου. Το Χονγκ Κονγκ, είπε, είναι μια εσωτερική υπόθεση και καμία ξένη κυβέρνηση, οργανισμός ή πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει.

«Τυχόν σχέδια να εξελιχθεί κάτι με ξένη βοήθεια ή τυχόν ενέργειες ή δηλώσεις διασπαστικές για τη χώρα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία». Η Χουά τόνισε ότι κατά την επίσκεψή της η Μέρκελ εξέφρασε με σαφήνεια την αντίθεσή της στη βία και την υποστήριξή της προς το δόγμα «μια χώρα, δύο συστήματα».

Η Κίνα καλεί τη Γερμανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποφύγει να στείλει λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ. Καλεί επίσης τον Μάας να συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και να ενεργήσει προς το όφελος των σχέσεών τους αντί να τις «καταστρέφει», πρόσθεσε η ίδια.

Ο 22χρονος φοιτητής έκανε έκκληση για μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Γερμανούς «επειδή έδωσαν μάχη για την ελευθερία τους στο Βερολίνο» και είπε ότι, αν ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, τότε «το Χονγκ Κονγκ είναι το νέο Βερολίνο».

Η επίσκεψη του Γουόνγκ στο Βερολίνο καθυστέρησε κατά μια ημέρα καθώς ο νεαρός ακτιβιστής είχε τεθεί υπό κράτηση για περίπου 24 ώρες την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κατηγορούμενος ότι παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του με εγγύηση.

Κατά την άφιξή του στο Βερολίνο ο Γουόνγκ δήλωσε ότι θα «συνεχίσει τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές».

Πριν από την επίσκεψη του Γουόνγκ στο Βερολίνο μάλιστα είχε προηγηθεί επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Στο ζήτημα των διαδηλώσεων που μαστίζουν το Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε ότι πρέπει να περιφρουρηθεί η ελευθερία της πόλης κράτους.

Την θέση αυτή εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφαν Ζειμπερτ με σχετικό tweet έγραψε: «Η ελευθερία και ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγματευτα».

Το Χονγκ Κονγκ ζει εδώ και τρεις μήνες στον ρυθμό μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες είχαν αρχικά ως αίτημα την απόσυρση ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, αλλά τώρα πλέον έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην παραχώρηση μεγαλύτερων ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε από τη βρετανική κυριαρχία στην κυριαρχία του Πεκίνου το 1997 με βάση το δόγμα «μια χώρα, δύο συστήματα», το οποίο εγγυάται ελευθερίες που δεν υφίστανται στην ενδοχώρα. «Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, ποιός είναι ο στόχος της γερμανικής πλευράς, όταν επιτρέπει στον Τζόσουα Γουόνγκ να έρθει στη Γερμανία αυτή την περίοδο και να συναντηθεί με τον υπουργό Μάας;».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ