Ο ΟΠΕΚ εξετάζει διατήρηση των περικοπών παραγωγής και τον Απρίλιο

Ο ΟΠΕΚ εξετάζει διατήρηση των περικοπών παραγωγής και τον Απρίλιο

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους (ΟΠΕΚ+) εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου και τον Απρίλιο, καθώς παραμένει αβέβαιη η ανάκαμψης της ζήτησης λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Η αγορά ανέμενε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει τις περικοπές παραγωγής, κατά περίπου 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο. Επίσης, ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αναμενόταν να σταματήσει την εθελοντική περικοπή παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, σήμερα τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι ορισμένα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ πρότειναν να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγή του ΟΠΕΚ + και τον Απρίλιο, χωρίς να είναι σαφές εάν η Σαουδική Αραβία θα σταματήσει τη δική της εθελοντική περικοπή ή θα την επεκτείνει περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συσκεφθούν αύριο Πέμπτη.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα περίπου 96 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συγκριτικά με περίπου 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019, πριν την κατάρρευση τη ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.

Σε αυτό το κλίμα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν σημαντική άνοδο σήμερα, με το Brent να κινείται στα 63,63 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά 1,5% ή 94 σεντς, την ώρα που το WTI βλέπει το δικό του συμβόλαιο να προσθέτει 93 σεντς ή 1,56% και να κινείται στα 60,68 δολάρια ανά βαρέλι.