ΟΟΣΑ: «Εχθρός της ανάπτυξης» ο εμπορικός πόλεμος

ΟΟΣΑ: «Εχθρός της ανάπτυξης» ο εμπορικός πόλεμος

Καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας χτυπά και ο γενικός γραμματέας Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις καθυστέρησαν την παγκόσμια ανάκαμψη και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις.  

«Ήμασταν στη μέση μιας ανάκαμψης τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αποφάσεις για το εμπόριο, και όχι μόνο κατέπνιξε την ανάπτυξη αλλά οδήγησε στην επιβράδυνση και εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για μεγαλύτερες ζημιές», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία στο CNBC κατά την έναρξη του Εαρινού Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. «Όλοι στοιχηματίζουν σε μία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά όσο αυτή πλησιάζει, οι εντάσεις γίνονται μεγαλύτερες και το φαινόμενο των εντάσεων αυτών, γίνεται όλο και πιο εμφανές», συνέχισε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αυτό τον μήνα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα τιμολόγια σε 200 δισ. δολάρια σε αγαθά από 10% σε 25%. Η Κίνα απάντησε αυξάνοντας τα τιμολόγια στα 60 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι τα τιμολόγια για τα κινεζικά προϊόντα έχουν αντίκτυπο, λέγοντας ότι προκαλούν τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την παραγωγή από την Κίνα στο Βιετνάμ.

Ο Γκουρία ανέφερε ότι οι εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και οδήγησαν τον ΟΟΣΑ να μειώσει σχεδόν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τους τελευταίους 12 μήνες. Πριν από έναν χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη 3,9% το 2019, τώρα προβλέπει 3,1%. Οι νεότερες οικονομικές προβλέψεις του οργανισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο. «αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης και όταν δεν έχεις επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας στο εμπόριο, τότε φυσικά ως γενικός κανόνας, η ανάπτυξη θα μειωθεί και αυτό είναι που συνέβη σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο. Είναι πράγματι σήμερα ένα πολύ άσχημο σκηνικό, είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας», δήλωσε.

«Η επένδυση είναι ο σπόρος της ανάπτυξης του αύριο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, είχαμε αυτή την τεράστια μείωση στις προβλέψεις της ανάπτυξης», τόνισε ο Γκουρία.