Ομαλή η διαδοχή της Μέρκελ, αποφεύγονται οι μεγάλες εκπλήξεις

Ομαλή η διαδοχή της Μέρκελ, αποφεύγονται οι μεγάλες εκπλήξεις

Του Γιάννη Κουτσομύτη

Μέσα από μια εξαιρετικά αμφίρροπη αλλά απόλυτα αδιάβλητη διαδικασία οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες επέλεξαν στο έκτακτο συνέδριό τους τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος και αυτός είναι και πάλι γυναίκα. Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ κέρδισε στο δεύτερο γύρο τον Φρίντριχ Μερτς με διαφορά μόλις 35 ψήφων από τους 1001 συνέδρους.

Η εκλογή της "ΑΚΚ", όπως την αποκαλούν πολλοί στη Γερμανία από τα αρχικά του ονόματός της, αντιπροσωπεύει μια ομαλή διαδοχή στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καθώς έχει την πλήρη στήριξη της Μέρκελ και βρίσκεται πολύ κοντά της και ιδεολογικά. Παρότι στις θέσεις της υπάρχει υπερτονισμένη η χριστιανική πτυχή και το πλαίσιο αξιών και ηθικής, στους βασικούς τομείς πολιτικής θεωρείται ότι η ακολουθήσει την πολιτική της προκατόχου της, πιθανότατα με κάποια πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Εκεί που υπάρχει ένα ερωτηματικό είναι στα ευρωπαϊκά θέματα και στο πόσο είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα όπως προσπάθησε αρκετές φορές η Μέρκελ ή θα τηρήσει μια εθνοκεντρική στάση. Η μέχρι τώρα στάση της οι δηλώσεις της είναι σε φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και στο παρασκήνιο των Βρυξελλών υπήρχε η ελπίδα να είναι εκείνη τελικά η διάδοχος.

Η χαμένος της εσωκομματικής διαδικασίας Φρίντριχ Μερτς είναι ένας αναμφίβολα άξιος άνθρωπος αφού έχει καταφέρει να σταθεί με ιδιαίτερες αξιώσεις και στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Μερτς έπεισε να υποβάλλει υποψηφιότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς πιστεύει πως το κόμμα χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πορείας για να ανταπεξέλθει στις διπλές προσκλήσεις της απώλειας ψηφοφόρων προς τα δεξιά στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και προς το κέντρο στους Πράσινους.

Η Μερτς στην καμπάνια του υποστήριξε μια πιο επιθετική στρατηγική προς τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP και προς τους Πράσινους, δίνοντας έναν πιο δεξιό τόνο στο κόμμα ώστε να ανακοπούν οι διαρροές προς το AfD και να επαναπατρισμού οι ψηφοφόροι που έφυγαν. Στην προσπάθειά του αυτή ο Μερτς είχε την πλήρη σχεδόν στήριξη του οικονομικού λόμπι της χώρας και του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου, του Springer Verlag. O 63χρονος πολιτικός όμως δεν έπεισε ότι μπορεί να συσπειρώσει τη λαϊκή βάση της Δεξιάς, καθώς εγκλωβίστηκε στο προφίλ του ανθρώπου του "μεγάλου κεφαλαίου".

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ παρουσιάστηκε πιο ανθρώπινη και πιο κοντά στο λαό, έχοντας επίσης και πολυετή κυβερνητική εμπειρία στο κρατίδιο του Σάαρλαντ, όπου υπήρξε πρωθυπουργός τα τελευταία 7 χρόνια έχοντας κερδίσει επανειλημμένα στις τοπικές εκλογές. Η νίκη της ΑΚΚ αποτελεί και μια de facto επιβράβευση της πολιτικής της Μέρκελ και μια προσωπική ήττα του Σόιμπλε, ο οποίος πόνταρε πολλά από τα παρασκήνια στον Μερτς.

Συνολικά, η νίκη της Κραμπ-Κάρενμπαουερ είναι μια θετική εξέλιξη και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη, διότι αποφεύγεται η διατάραξη μιας δοκιμασμένης και εν πολλοίς επιτυχημένης πορείας που χάραξε η μεγάλη προσωπικότητα Άνγκελα Μέρκελ. Με την ΑΚΚ ξέρει κανείς τι να περιμένει, θα αποφευχθούν οι μεγάλες εκπλήξεις και θα ολοκληρωθεί όπως όλα πλέον δείχνουν ομαλά η διακυβέρνηση της Μέρκελ μέχρι τις εκλογές του 2021.

Ομαλές επίσης αναμένεται να παραμείνουν και οι ελληνογερμανικές σχέσεις στη νέα εποχή που προοιωνίζεται με την ηγεσία της Κραμπ-Κάρενμπαουερ, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι ομαλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία ήταν θετικές και είναι προφανές: ποιός θα ήθελε έναν σύμμαχο του Σόιμπλε στην ηγεσία της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης;