Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραμπ - Κιμ - Μεγάλη η πρόοδος, λέει ο Τραμπ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραμπ - Κιμ - Μεγάλη η πρόοδος, λέει ο Τραμπ

Για μια φανταστική συνάντηση, που ήταν «καλύτερη απ'' ό,τι περίμενε κανείς», έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ιστορική συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν

«Ήταν στ'' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ'' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

«Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε» μια συμφωνία, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία αναμένεται να αναγνωρίζει την πρόοδο των συνομιλιών και να περιέχει μια δέσμευση για συνέχιση αυτών. 

Νωρίτερα, με μια χειραψία ιστορικής σημασίας ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, όπου για πρώτη φορά που εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ'' ιδίαν συζήτηση.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει η υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα υπογράψουν, ο Τραμπ απάντησε «θα ανακοινώσουμε σε λίγο».

Αφότου ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «φανταστική συνάντηση», όπου επετεύχθει «φανταστική πρόοδος», «καλύτερη απ'' ό,τι περίμενε κανείς».

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.

Οι Τραμπ και Κιμ θα έχουν γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους. Ο Τραμπ σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον στις 20:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).

Καλό προίμιο για ειρήνη 

Μετά τις αρχικές συζητήσεις, που διήρκησαν περίπου 40 λεπτά, οι Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν περπατώντας δίπλα-δίπλα σε έναν διάδρομο του ξενοδοχείου, προτού επανέλθουν στην αίθουσα συσκέψεων, μαζί με τους ανώτερους υπαλλήλους τους.

Ο Κιμ ακούστηκε να λέει: «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί αυτή τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο θα το σκεφτούν ως μια σκηνή από μια ταινία φαντασίας ... επιστημονικής φαντασίας».

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο για το πώς πάει η συνάντηση, ο Τραμπ είπε: «Πολύ καλά. Πολύ πολύ καλό. Καλή σχέση». Ο Κιμ ακούστηκε επίσης θετικός για τις προοπτικές.

«Ξεπέρασαμε κάθε είδους σκεπτικισμό και εικασίες σχετικά με αυτή τη σύνοδο κορυφής και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για την ειρήνη», είπε. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό προοίμιο για την ειρήνη». 

Στόχος η πλήρης και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση

«Οι συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων και των αντιπροσώπων πάνε καλά και γρήγορα... Στο τέλος όμως αυτό δεν έχει σημασία. Θα ξέρουμε όλοι σίγουρα αν μια πραγματικά καλή συμφωνία, σε αντίθεση με αυτές του παρελθόντος, μπορεί να πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter πριν από τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον θέτει ως θεμελιώδη όρο για την όποια συμφωνία η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το επανέλαβε τη Δευτέρα: «η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ», τόνισε.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ειδικοί αμφισβητούν εάν και κατά πόσον ο Κιμ θα φανεί πρόθυμος να συναινέσει στον τερματισμό των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων στο χρονοδιάγραμμα και στον βαθμό που απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Εχθές, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του παράλληλα με μια κάποια ανυπομονησία, για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

«Χαρούμενος που είμαι στη Σιγκαπούρη, ανυπομονησία στην ατμόσφαιρα!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το πρόγραμμα της συνάντησης 

Οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν με γεύμα ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 6.30.

Όσον αφορά την πληροφόρηση των ΜΜΕ -και των πολιτών- όλα δείχνουν ότι μόνο ο Τραμπ είναι πιθανό να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη συνέχεια, καθώς μια κοινή συνέντευξη Τύπου θεωρείται εξαιρετικά... παρακινδυνευμένη και ουδείς θα ήθελε να αναλάβει το ρίσκο, ειδικά καθώς και οι δύο ηγέτες είναι απρόβλεπτοι και ιδιόμορφοι. 

Πάντως, είναι βέβαιο ότι διαρροές στη συνέχεια θα υπάρξουν πολλές και από τις δύο πλευρές, όπως και δηλώσεις συνεργατών. Από αυτές θα βγει, ασφαλώς, ένα κάποιο ασφαλέστερο συμπέρασμα για την έκβαση των συνομιλιών. Οι περισσότεροι, βεβαίως, συμφωνούν από τώρα ότι αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία σε όλα, ενώ δύσκολα οι δύο θα εμφανιστούν δημοσίως να τα έχουν σπάσει. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι αυτό που θα μείνει από τη συνάντηση είναι η αναγνώριση από τις ΗΠΑ και προσωπικά τον Τραμπ της ιδιότητας του συνομιλητή στον Κιμ -κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα, στα οποία καθοριστικό ρόλο θα κληθεί να παίξει η Νότια Κορέα.

Διαβάστε ακόμα: 

- Θα δώσουν τα... χέρια Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη;

- Επιφυλακτική η γαλλική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της συνόδου Κιμ-Τραμπ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo by AP Photo/Evan Vucci