Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της Μέι

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της Μέι

Στις 11 ώρα Ελλάδας (9 Λονδίνου) αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα που αφορά την πρόταση μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι, από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 10 και η καταμέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

Νωρίτερα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημόσιες δηλώσεις που είχαν γίνει στο Twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Βρετανή πρωθυπουργός φαινόταν να διασφαλίζει με σχετική άνεση την πολιτική της επιβίωση, καθώς υπέρ της είχαν ταχθεί αρκετοί περισσότεροι από τους 159 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ακόμη και οι αντίπαλοί της δε εμφανίζονταν σχεδόν βέβαιοι για ήττα τους, κάνοντας απλώς προβλέψεις για τους ψήφους που θα λάμβανε η πρότασή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, εάν ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από 100, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της Μέι, που δεν θα αλλάξει τα δεδομένα, τουλάχιστον άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, το πλήγμα θα είναι βαρύ και η ίδια θα εμφανιστεί «τραυματισμένη» την Πέμπτη ενώπιον των εταίρων της, στην έκτακτη σύνοδοκορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.  

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, η Μέι μιλώντας ενώπιον της λεγόμενης «Επιτροπής 1922», τόνισε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες το 2022 -χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα πράξει εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Από την σύσκεψη που ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης, ρεπόρτερ που ήταν παρόντες στον χώρο, αναφέραν ότι η Μέι μπήκε στην αίθουσα υπό τις επευφημίες βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων χτυπούσαν ρυθμικά τα έδρανα.

Η Μέι φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι αναγνωρίζει ότι κάποιοι συνάδελφοι της δεν είναι άνετοι με το να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, κάτι που συμμερίζεται. Όπως τόνισε όμως το διακύβευμα δεν είναι οι εκλογές αλλά το Brexit και η σχέση με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. 

Παράλληλα φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  

Ο πρώην Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις o οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι μετά το λεγόμενο σχέδιο του Τσέκερς και ο οποίος δεν έχει κάνει γνωστό τι θα ψηφίσει δήλωσε «Ήταν μια πολύ καλή ομιλία».