Οκτώ υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του ΠΟΕ

Οκτώ υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του ΠΟΕ

Οκτώ υποψήφιοι θα ανταγωνιστούν για το ανώτατο αξίωμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιδιώκοντας να πείσουν τα 164 μέλη του ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τον οργανισμό εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στο εμπόριο και αυξανόμενου προστατευτισμού.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών είχαν ως αποτέλεσμα χθες κατά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας να προστεθούν τρία ονόματα στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Αζεβέντο, που θα παραιτηθεί στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι πιέσεις να επιλεγεί επικεφαλής από χώρα της Αφρικής. Ωστόσο, η ήπειρος δεν έχει προτείνει έναν ενιαίο υποψήφιο και αντ’ αυτού παρουσίασε τρεις υποψηφίους, από την Αίγυπτο, την Κένυα και τη Νιγηρία. Οι άλλοι είναι από τη Βρετανία, το Μεξικό, τη Μολδαβία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα. Ο ΠΟΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής. Τρεις εκ των υποψηφίων είναι γυναίκες.

Μάλιστα εξ αυτών η Νκοζι Οκονζο-Ιουεαλα  πρόεδρος της παγκόσμιας συμμαχίας Gavi, η οποία θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας και εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρείται πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Τελευταία στιγμή προέκυψε και το όνομα του Λίαμ Φοξ, πρώην Υπουργού Εμπορίου στην κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Και οι οκτώ αναμένεται να παρουσιαστούν στο γενικό συμβούλιο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα. Μια «τρόικα» πρεσβευτών θα βολιδοσκοπήσει τα μέλη του Οργανισμού με την ελπίδα αυτά να καταλήξουν σε ένα όνομα. «Είναι σαν να εκλέγεις έναν Πάπα. Είναι μια διαδικασία συναίνεσης», δήλωσε ο Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα, διευθυντής του ινστιτούτου εμπορίου ECIPE.

Η διαδικασία κανονικά διαρκεί εννέα μήνες, αλλά ο ΠΟΕ θέλει να ολοκληρωθεί εντός τριών. Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Ο ΠΟΕ θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με μια σειρά από διαφωνίες, όπως οι επιδοτήσεις για την αλιεία, εν όψει της συνόδου του το 2021. Επίσης δέχεται πιέσεις να επικαιροποιήσει τους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο που καθορίστηκαν πριν από 25 χρόνια.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΠΟΕ ο οποίος ρυθμίζει τους κανόνες του εμπορίου μεταξύ 164 χωρών είχε σοβαρά προβλήματα. Η σταθερότητα του ΠΟΕ δέχτηκε μεγάλο χτύπημα όταν οι ΗΠΑ παρέλυσαν το σύστημα επίλυσης διαφορών του οργανισμού, αφού μπλόκαραν τους νέους διορισμούς στην επταμελή επιτροπή που διαχειρίζεται τις προσφυγές. Επομένως, το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ δεν είναι σε θέση να εκδώσει αποφάσεις για μελλοντικές υποθέσεις από τις 11 Δεκεμβρίου, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ενεργά μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ