ΟΗΕ: Πρέπει να διωχθεί για γενοκτονία των Ροχίνγκια ο επικεφαλής του στρατού της Μυανμάρ

ΟΗΕ: Πρέπει να διωχθεί για γενοκτονία των Ροχίνγκια ο επικεφαλής του στρατού της Μυανμάρ

Μία ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τη διεθνή δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη κατά του επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) και άλλους πέντε ανώτατους αξιωματικούς για «γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια».

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την αποστολή του ΟΗΕ, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2017, «υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογήσουν τη δίωξη των ανώτερων στην ιεραρχία» του στρατού της Μιανμάρ.

Το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2017 πάνω από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ μετά από μια επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ ως αντίποινα στις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε συνοριακούς σταθμούς. Οι Ροχίνγκια βρήκαν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές όπου έκτοτε ζουν σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι η εκτίμηση για 10.000 θανάτους από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι «συντηρητική».

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, η ηγέτης της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, «δεν έκανε χρήση της de facto θέσης της ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ούτε του ηθικού της κύρους στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη της ακολουθίας των γεγονότων στο κράτος Ρανκίν».

Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι πολιτικές αρχές είχαν « ελάχιστη ευελιξία» στο να ελέγξουν τις ενέργειες του στρατού και οτι «τίποτα δεν καταδεικνύει ότι ενεπλάκησαν άμεσα στον σχεδιασμό ή την υλοποίηση των ειδεχθών πράξεων».

Η αποστολή του ΟΗΕ, στην οποία δεν επιτράπηκε να επισκεφθεί τη Μιανμάρ, πήρε συνέντευξη από 857 θύματα και μάρτυρες καθώς και στοιχεία και από δορυφορικές εικόνες. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς έναν μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά των Ροχίνγκια όπως: δολοφονίες, φυλακίσεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, βιασμοί, σεξουαλική δουλεία και διώξεις.

Οι «τακτικές» του βιρμανικού στρατού αποδείχθηκαν «συστηματικά και υπερβολικά δυσανάλογες σε σχέση με τις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια, ιδιαίτερα στο κρατίδιο του Ρακίν αλλά και στο βόρειο τμήμα της Βιρμανίας», αναφέρει η έκθεση.

Τα κρατίδια Ρακίν και Κασίν, στα σύνορα με την Κίνα, αποτελούν πεδίο συγκρούσεων μεταξύ του βιρμανικού στατού και των ανταρτών Κασίν, ως επι το πλείστον χριστιανοί, καθώς και των Σαν που ζητούν περισσότερη αυτονομία για το έθνος τους.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ συστήνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή να δημιουργηθεί ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο. Ζητούν επίσης στοχευμένες κυρώσεις κατά των δραστών και την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένως ζητήσει από τη Μιανμάρ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των Ροχίνγκια, οι πρωτοβουλίες όμως αυτές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από την Κίνα, τον μεγάλο υποστηρικτή της Μιανμάρ.

Οι ερευνητές κατηγόρησαν επίσης την αστυνομία και τις ένοπλες ομάδες οτι συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια. Επισήμαναν εξάλλου τον ρόλο του Facebook ως «χρήσιμου εργαλείου για εκείνους που επιδιώκουν να εξαπλωθεί το μίσος».

Τέλος έκλεισε τη Δευτέρα η σελίδα στο Facebook του επικεφαλής του στρατού της Βιρμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ