ΟΗΕ: Η IAEA σχεδιάζει «τεχνική» συνάντηση με το Ιράν στις αρχές Απριλίου

ΟΗΕ: Η IAEA σχεδιάζει «τεχνική» συνάντηση με το Ιράν στις αρχές Απριλίου

Η IAEA σχεδιάζει να αρχίσει έναν «τεχνικό» διάλογο με το Ιράν με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης εξηγήσεων για εκκρεμή ζητήματα όπως τα σωματίδια ουρανίου που βρέθηκαν σε παλιές, αδήλωτες τοποθεσίες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της.

«Σκοπεύω να έχω μια πιο πολύ σαφή αντίληψη για το θέμα αυτό μέχρι το καλοκαίρι ή νωρίτερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως η πρώτη συνάντηση θα είναι στο Ιράν στις αρχές Απριλίου και πως ελπίζει να ετοιμάσει έκθεση για την πρόοδο στο συμβούλιο διοικητών της ΙΑΕΑ έως τον Ιούνιο.

Το Ιράν έχει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών σχετικά με τα σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε αδήλωτες παλαιές εγκαταστάσεις του, και η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, δήλωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στο συμβούλιο διοικητών του οργανισμού.

«Έχει τώρα δοθεί άλλη μια ευκαιρία στο Ιράν από τον Γενικό Διευθυντή να παράσχει την απαραίτητη συνεργασία ενώπιον προτού αυτό το Συμβούλιο συνέλθει την επόμενη φορά», αναφέρεται στη δήλωση των ΗΠΑ στο συμβούλιο, λίγο αφότου διπλωμάτες είπαν πως ένα σχέδιο ψηφίσματος που επέκρινε το Ιράν αποσύρθηκε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, θα ρυθμίσει τις απόψεις μας για τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου ανάλογα με το αν το Ιράν θα αδράξει τώρα την ευκαιρία που βρίσκεται ενώπιόν του προκειμένου να αντιμετωπίσει τελικά και αξιόπιστα τις ανησυχίες της ΙΑΕΑ», προστίθεται στην ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απέσυραν ένα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί στο συμβούλιο διοικητών της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών και το οποίο επέκρινε το Ιράν για τις υπαναχωρήσεις του από τη συνεργασία με την υπηρεσία.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που αποτελούν μέρη της συμφωνίας του 2015, ασκούσαν πιέσεις στο 35μελές συμβούλιο διοικητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να εγκρίνει ψήφισμα στην τριμηνιαία σύνοδό της αυτή την εβδομάδα στο οποίο θα εξέφραζε ανησυχία για τις πιο πρόσφατες παραβιάσεις από το Ιράν της συμφωνίας και θα το καλούσε να τις πάρει πίσω.

Η Τεχεράνη χαιρέτισε την απόφαση αυτή η οποία «μπορεί να κρατήσει ανοικτό τον δρόμο της διπλωματίας που ξεκίνησε από το Ιράν και την IAEA», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Το Ιράν ελπίζει πως τα μέρη που συμμετέχουν στη συμφωνία θα μπορέσουν να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, με μια σοβαρή συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας αυτής από όλους», πρόσθεσε.