ΟΗΕ για Νιγηρία: 10.000 εκτοπισμένοι από τον στρατό έχουν ανάγκη άμεση βοήθεια

ΟΗΕ για Νιγηρία: 10.000 εκτοπισμένοι από τον στρατό έχουν ανάγκη άμεση βοήθεια

Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Νιγηρίας να προσφέρει έκτακτη βοήθεια σε 10.000 ανθρώπους –ολόκληρο τον πληθυσμό μίας πόλης-- τους οποίους ανάγκασε ο στρατός να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο προκειμένου να διεξάγει μια επιχείρηση εναντίον τζιχαντιστών ανταρτών.

«Ο συντονιστής των ΗΠΑ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Έντουαρντ Καλόν καλεί την κυβέρνηση της Νιγηρίας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατεύσει τους σχεδόν 10.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εκδιώχθηκαν με τη βία από την πόλη Τζακάνα», 40 χιλιόμετρα από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Οι εκτοπισμένοι αυτοί αναγκάστηκαν την Τρίτη από στρατιώτες να φύγουν από τις εστίες τους, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Ο στρατός τους οδήγησε με φορτηγά σε καταυλισμό στο Μαϊντουγκούρι, με κάποιους να φτάνουν «χωρίς να έχουν τίποτα, ούτε καν παπούτσια στα πόδια τους», τόνισε ο Καλόν.

Στο Μαϊντουγκούρι ζουν ήδη σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι σε καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες.

«Σύμφωνα με τον στρατό, οι πολίτες μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων του Μπακάσι για λόγους ασφαλείας και ενόψει μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Καλόν υπενθυμίζει άλλωστε στις αρχές της Νιγηρίας ότι «υπόκεινται στους διεθνείς κανόνες για την προστασία των αμάχων».

Παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ που έχει δηλώσει πίστη στην οργάνωση Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτος στην Επαρχία της Δυτικής Αφρικής (ISWAP) έχει επιτεθεί επανειλημμένα στη Τζακάνα. Η πόλη βρίσκεται μεταξύ του δάσους Μπένι Σέιχ και του καταυλισμού της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπούνι Γιάντι στη γειτονική πολιτεία Γιόμπε.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της στρατιωτικής βάσης στην Τζακάνα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες μεταξύ των στρατιωτών. Την πληροφορία διέψευσαν πηγές των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ