ΟΗΕ - Γαλλία: Βιντεοδιάσκεψη δωρητών για οικονομική βοήθεια στον Λίβανο

ΟΗΕ - Γαλλία: Βιντεοδιάσκεψη δωρητών για οικονομική βοήθεια στον Λίβανο

Η βιντεοδιάσκεψη δωρητών προκειμένου να προσφερθεί στήριξη στον Λίβανο, του οποίου η πρωτεύουσα Βηρυτός καταστράφηκε από φονική έκρηξη αυτή την εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15.00 ώρα Ελλάδας και θα συνδιοργανωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Γαλλία, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε αργά χθες ότι θα συμμετάσχει αύριο στη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών. «Θα κάνουμε μια βιντεοδιάσκεψη την Κυριακή με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν, τους ηγέτες του Λιβάνου και άλλων χωρών του κόσμου», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Αραβικός Σύνδεσμος: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ δήλωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει να κινητοποιήσει τις προσπάθειες του αραβικού κόσμου για την παροχή στήριξης στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσά του Βηρυτό αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συνδράμει στις έρευνες για την έκρηξη.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε μέσο», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, προσθέτοντας ότι θα λάβει μέρος στη διεθνή τηλεδιάσκεψη που διοργανώνεται αύριο από τη Γαλλία για να συζητηθεί η παροχή βοήθειας στον Λίβανο.

Συνομιλία Αούν - Τζόνσον για τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συζήτησαν σήμερα την άμεση ανάγκη του Λιβάνου για την αποστολή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, αλλά και τις ανάγκες ανοικοδόμησης, μετά την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού.

«Ο πρόεδρος Αούν ευχαρίστησε τη Βρετανία για την υποστήριξη που παρείχε μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης 5 εκατομμυρίων λιρών (6,5 εκατομμυρίων δολαρίων) σε χρηματοδοτήσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ανάπτυξη στο Λίβανο του πολεμικού πλοίου [πολλαπλών αποστολών] HMS Enterprise», ανέφερε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Με το Λίβανο να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απειλές από μια [σοβαρή] οικονομική κρίση, από τον κορονοϊό, αλλά και τις συνέπειες της τραγικής έκρηξης, [οι δύο ηγέτες] συμφώνησαν να συνεργαστούν με διεθνείς συνεργάτες τους για να διασφαλίσουν την μακρόχρονη ανάκαμψη [του Λιβάνου], αλλά και την αποκατάστασή του», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Αυστρία: Βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 1 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση της Αυστρίας θα διαθέσει περισσότερα ένα εκατομμύριο δολάρια στο Λίβανο, μετά την τεράστια έκρηξη που έπληξε τη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο των Εξωτερικών της χώρας.

«Μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια) από το ταμείο βοήθειας καταστροφών στο εξωτερικό, για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο Λίβανο», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αυστρίας.

Το 50% των χρημάτων θα σταλεί στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί ως δωρεά σε αυστριακούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Λίβανο, για την παροχή βοήθειας και καταφυγίου στους χιλιάδες των τραυματισμένων και εκτοπισμένων ανθρώπων.

Φ. Οκτάι: Η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού, το οποίο και καταστράφηκε από την τεράστια έκρηξη της Τρίτης, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Λίβανο.

Το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης στη Μεσόγειο, είναι έτοιμο να βοηθήσει το λιμάνι της Βηρυτού, όπως είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:

Σ. Μισέλ: Ο Λίβανος μπορεί να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια

AP Photo/Thibault Camus