ΟΗΕ: Ένα παιδί μετανάστης πεθαίνει κάθε μέρα στον κόσμο

ΟΗΕ: Ένα παιδί μετανάστης πεθαίνει κάθε μέρα στον κόσμο

Ένα παιδί μετανάστης πεθαίνει σχεδόν κάθε μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην προσπάθεια να φθάσει σε κάποιο ασφαλή προορισμό, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, στον απόηχο της παγκόσμιας κατακραυγής που προκάλεσε η φωτογραφία ενός άνδρα και της μικρής κόρης του, που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 32.000 μετανάστες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 1.600 παιδιών, έχουν πεθάνει στη διάρκεια επικίνδυνων ταξιδιών σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, αφότου άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών το 2014.

«Παιδιά πεθαίνουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αυτά τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει και αντιμετωπίζουν φοβερούς κινδύνους», δήλωσε ο Φρανκ Λάζκο, επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η έκθεση τονίζει ότι περίπου οι μισοί από τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους, 17.900 άνθρωποι, βρήκαν τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου ενώ τα δύο τρίτα των νεκρών δεν ανευρέθηκαν ποτέ. 

Η υπηρεσία συνοριακών περιπολιών των ΗΠΑ κατάγραψε 283 θανάτους στα σύνορα το 2018. Ωστόσο, ακτιβιστές υποστηρίζουν πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς πολλοί μετανάστες που πεθαίνουν σε τμήματα του ερημικού τοπίου κατά μήκος των συνόρων μήκους 3.138 χλμ. δεν βρίσκονται ποτέ.

«Η πιο ωμή εικόνα που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή ήταν ο θάνατος του Αϊλάν Κούρντι. Πιστέψαμε ότι ο κόσμος θα αφυπνιζόταν και θα αναλάμβανε δράση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Λάζκο στο Thomson Reuters Foundation.

«Αλλά έχουμε δει να αναλαμβάνεται σχετικά λίγη ανθρωπιστική δράση προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες που έχουν επηρεαστεί απ'' αυτές τις τραγωδίες. Οι χώρες δίνουν προφανώς προτεραιότητα στην προάσπιση των συνόρων τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ.