ΟΗΕ: Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ

ΟΗΕ: Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «αμερόληπτης έρευνας» στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Μπατσελέτ «καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ξεκινήσουν μια άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τη συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Αξιωματούχοι εμφανίζονται να πετούν δακρυγόνα στο συγκεντρωμένο πλήθος σε κλειστούς χώρους και απευθείας σε μεμονωμένους διαδηλωτές σε πολλές ευκαιρίες, προκαλώντας έναν σημαντικό κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού», αναφέρει η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Η Μπατσελέτ «καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ξεκινήσουν μια άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τη συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Επίσης το γραφείο της «καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα αυτών που εκφράζουν τις απόψεις τους ειρηνικά γίνονται σεβαστά και προστατεύονται και να εξασφαλίσει ότι η ανταπόκριση των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε οποιαδήποτε βία λάβει χώρα θα είναι η αρμόζουσα», σημειώνει επίσης η Μπατσελέτ στην ανακοίνωσή της.

Ο Κόλβιλ αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις της τάξης στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται ορισμένες φορές αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις. «Δεν λέμε ότι είναι εύκολο, ωστόσο οφείλουν να αποφεύγουν τις υπερβολές, διαφορετικά το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση», κατέληξε.

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ εμπόδιζαν τη διέλευση των επιβατών, που ήθελαν να αναχωρήσουν, σε πολλά σημεία του αεροδρομίου, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται εκεί.

Οι διαδηλωτές σήμερα απέκλεισαν στην αίθουσα αναχωρήσεων τους διαδρόμους που οδηγούν στις ζώνες επιβίβασης δύο τερματικών σταθμών του αεροδρομίου, αλλά δεκάδες επιβάτες κατάφεραν να περάσουν, διευκρίνισαν οι δημοσιογράφοι του AFP.

«Υποστηρίζω τον σκοπό σας αλλά πρέπει να πάω να δω την οικογένειά μου», φώναζε ένας άνδρας που ήταν περιτριγυρισμένος από διαδηλωτές ντυμένους στα μαύρα, οι οποίοι τον εμπόδιζαν να φτάσει στα σημεία που γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας για να περάσουν οι επιβάτες στην διεθνή ζώνη.

Ορισμένοι επιβάτες δήλωσαν ότι τους είπαν να πάνε στον έλεγχο ασφαλείας του τερματικού 1 και να περάσουν στη συνέχεια στον τερματικό 2 από όπου αναχωρεί η πτήση τους. Ωστόσο συνάντησαν ακόμη περισσότερους διαδηλωτές στον τερματικό 1.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν καροτσάκια για τις αποσκευές για να κλείσουν την πρόσβαση σε ανελκυστήρα που μεταφέρει στη ζώνη στην οποία γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας.

Στη συνέχεια σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν τους επιβάτες να περάσουν.

Κάποιοι εξοργισμένοι επιβάτες, που προσπάθησαν να σπάσουν την αλυσίδα και να περάσουν, κατηγορούσαν τους διαδηλωτές ότι είναι «εγωιστές».

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ είναι το όγδοο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με τους επισκέπτες του να υπολογίζονται σε 74 εκατομμύρια το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ