ΟΗΕ: 58 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο

ΟΗΕ: 58 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες Τρίτη από την ομάδα εργασίας που μόλις συστάθηκε για τους εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο –συνολικά 58 εκατομμύρια άνθρωποι πέρυσι—να «βρουν συγκεκριμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις» για τους πληθυσμούς αυτούς.

Επίσης ζήτησε από την ομάδα να του υποβάλει προτάσεις για τη «βελτίωση» της απάντησης των κρατών μελών στο πρόβλημα των εκτοπισμένων, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κρατικό επίπεδο.

«Πέρυσι ο αριθμός των εκτοπισμένων εξαιτίας συγκρούσεων έφτασε σε νέο ρεκόρ, σε περισσότερα από 41 εκατομμύρια. Στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς ακόμη 17 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών», επεσήμανε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από οκτώ πρόσωπα, τα οποία ορίστηκαν χθες, εκ των οποίων πολλά κατάγονται από χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των εκτοπισμένων.

Η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, και ο Ντόναλντ Κεμπερούκα από τη Ρουάντα, πρώην πρόεδρος της Αφρικάνικής Τράπεζας Ανάπτυξης, επιλέχθηκαν από τον Γκουτέρες για να διευθύνουν την ομάδα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ