Οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Σεχίρ

Οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Σεχίρ

Σε μια απόφαση με πολιτικό «άρωμα» προχώρησε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας ανακαλώντας προσωρινά το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Σεχίρ, ένας εκ των ιδρυτών του οποίου είναι ο Αχμέτ Νατβούτογλου.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ η διοίκηση του Σεχίρ θα περάσει στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, το οποίο θα έχει ρόλο εγγυητή, ώστε να μην επηρεαστούν τα ακαδημαϊκά μαθήματα και κατά συνέπεια οι φοιτητές.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι εκ των ιδρυτών του Σεχίρ υπήρξε πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος προσπαθούσε να εξοφλήσει δάνειο που είχε λάβει από την κρατική τράπεζα Halkbank.

Η Halkbank προσέφυγε στο δικαστήριο το οποίο και πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα την ανάκληση της άδειας αυτόνομης λειτουργίας του ιδρύματος.

Ο Α. Νταβούτογλου προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, κίνηση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στόχο έχει να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν πρόσφατα κατηγόρησε τον Νταβούτογλου, μαζί με άλλους πρώην συμμάχους που ξεκίνησαν ξεχωριστά πολιτικά κινήματα, για «εξαπάτηση» της Halkbank.