7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Bloomberg: Οι Ρώσοι αρνούνται να εμβολιάστουν εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας

Οι Ρώσοι αρνούνται να εμβολιάστουν εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας
Shutterstock

Το γεγονός ότι Ρωσία έχει εμβολιάσει 12,1 εκατ. ανθρώπους κατά του Covid-19, εκ των οποίων οι 7,7 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, αποτελεί σήμειο έντονου προβληματισμού εν μέσω φόβων για ένα τρίτο κύμα σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8.053 νέα κρούσματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 2.098 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τους 4.779.425.

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι η χώρα χορηγεί τρία εμβόλια με γνωστότερο το Sputnik V, ενώ η Μόσχα έχει δώσει έγκριση για δύο άλλα εμβόλια, τα EpiVacCorona και CoviVac, ωστόσο οι Ρώσοι πολίτες δείχνουν μια γενικότερη απροθυμία.

«Η ζήτηση είναι πράγματι μικρή, αλλά θα αυξηθεί. Αυξάνεται σταδιακά», είχε πει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σήμερ στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για τις πιθανές αιτίες του φαινομένου, ο ίδιος απάντησε ότι η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθύνει στους ειδικούς της υγείας.

«Το Κρεμλίνο δεν μπορεί να αναλύσει αυτούς τους λόγους, είναι μάλλον ζήτημα των γιατρών, εκείνων που αναλύουν την συνολική ζήτηση για εμβολιασμούς … και (ζήτημα) της στάσης του πληθυσμού γενικώς ως προς τους εμβολιασμούς», σημείωσε ο ίδιος.

Η Μόσχα κατέφυγε στο να προσφέρει δωροκάρτες αξίας 1.000 ρούβλια (13 δολαρίων) για να παρακινήσει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να κάνουν τα εμβόλια τους. Περίπου τα δύο τρίτα των Ρώσων λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δήλωσε ο Ντένις Βολκόφ, αναλυτής της ανεξάρτητης δημοσκόπησης του Levada Center. «Πολλοί άνθρωποι λένε,« γιατί πρέπει να κάνω εμβόλιο εάν το κράτος δεν με αναγκάζει; »» είπε.

Η Ρωσία χρειάζεται 69 εκατομμύρια άτομα με αντισώματα είτε από εμβόλια είτε μέσω της ανάρρωσης από ασθένεια για να επιτύχει την λεγόμενη ανοσία της αγέλης σύμφωνα με την αξιωματούχο της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα. Ο Πούτιν ζήτησε να επιτευχθεί η ανοσία μέχρι το φθινόπωρο. Υπάρχει λίγη βοήθεια από πολλούς Ρώσους γιατρούς, οι οποίοι «δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για τα εμβόλια και έχουν υψηλό επίπεδο δυσπιστίας σε αυτά», δήλωσε μια αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού Doctor's Russia.