Οι πλούσιοι του Χονγκ Κονγκ μεταφέρουν χρυσό εκτός πόλης λόγω Κίνας

Οι πλούσιοι του Χονγκ Κονγκ μεταφέρουν χρυσό εκτός πόλης λόγω Κίνας

Οι πλούσιοι του Χονγκ Κονγκ μετακινούν αυξανόμενες ποσότητες χρυσού από τον οικονομικό κόμβο αφότου το Πεκίνο επέβαλε έναν νέο νόμο εθνικής ασφάλειας στην πόλη τον περασμένο μήνα.

Οι επενδυτές και ιδιώτες έχουν μεταφέρει περίπου το 10% του χρυσού που κατέχουν από την επικράτεια σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Ελβετία τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τον  επικεφαλής της J Rotbart & Co, εμπόρου χρυσού με έδρα το Χονγκ Κονγκ τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

"Πολλοί πελάτες θεωρούν τώρα το Χονγκ Κονγκ πιο επικίνδυνο από άλλες περιοχές", αναφέρει η Rotbart.

Η τάση αυτη ξεκίνησε πέρυσι κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη και αυξήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου περί ασφάλειας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική αβεβαιότητα και το κράτος δικαίου.

"Οι επενδυτές μεταφέρουν χρυσό από το Χονγκ Κονγκ στη Σιγκαπούρη επειδή δεν τους αρέσουν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα", δήλωσε Ρόναν Μεινλι αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της BullionStar. "Αυτό θα μπορούσε, στο μυαλό των κατόχων χρυσού, να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του χρυσού και ακόμη και τη βεβαιότητα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας", πρόσθεσε.

Η τιμή του χρυσού έφτασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη Τρίτη λόγω κυρίως των φόβων από τον Covid-19.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος "καταναλωτής" χρυσού στον κόσμο, όμως δεν επιτρέπει τις εξαγωγές, καθιστώντας το Χονγκ Κονγκ μια πιο βολική τοποθεσία για την αποθήκευση του μετάλλου για διεθνείς επενδυτές. Η πόλη λειτουργεί επίσης ως αγωγός εισροής χρυσού στην ηπειρωτική Κίνα.