Οι ΗΠΑ θεωρούν νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών στον Λίβανο

Οι ΗΠΑ θεωρούν νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών στον Λίβανο

Οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες το βράδυ τους ηγέτες του Λιβάνου να ανταποκριθούν στα «νόμιμα» αιτήματα του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος διαδηλώνει μαζικά εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ «προτίθενται να βοηθήσουν τη λιβανική κυβέρνηση» να λάβει μέτρα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σένκερ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ωστόσο δεν σχολίασε το σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Οι διαδηλώσεις στη χώρα αυτή μαρτυρούν την ανάγκη που υπάρχει για μια «ειλικρινή συζήτηση» μεταξύ ηγετών και πολιτών για «τα αιτήματα που εκφράζονται εδώ και καιρό από τον λιβανικό λαό, ο οποίος θέλει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να δοθεί τέλος σε μια ενδημική διαφθορά», σημείωσε ο Σένκερ.

"Εναπόκειται στον λιβανικό λαό να αποφασίσει αν τα μέτρα αυτά (που ανακοίνωσε η κυβέρνηση) επαρκούν για να ικανοποιήσουν τη νόμιμη επιθυμία του να ζει σε μια χώρα που ευημερεί και είναι απαλλαγμένη από τη διαφθορά, η οποία περιορίζει τις δυνατότητές της για πάρα πολύ καιρό", πρόσθεσε.

Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις στον Λίβανο ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp. Το διάγγελμα του Χαρίρι, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο φόρος αυτός προκάλεσε την οργή των πολιτών του Λιβάνου, καθώς 30 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) εξακολουθούν να μην καλύπτοντα βασικές τους ανάγκες, όπως αυτές για πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και για καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τη συμφωνία που υπεγράφη στην πόλη Τάιφ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έφερε την ειρήνη στον Λίβανο έπειτα από δεκαπέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου, αλλά έκτοτε έχουν επικεντρώσει τις διπλωματικές τους προσπάθειες στην φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη θέση της στους κόλπους της λιβανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ