Υπόθεση Κασόγκι: Οι ΗΠΑ ανακαλούν τις βίζες 21 Σαουδαράβων -  Ντ. Τραμπ: «Απόλυτο φιάσκο» η απόπειρα συγκάλυψης

Υπόθεση Κασόγκι: Οι ΗΠΑ ανακαλούν τις βίζες 21 Σαουδαράβων - Ντ. Τραμπ: «Απόλυτο φιάσκο» η απόπειρα συγκάλυψης

Την απόφαση να ανακαλέσει τη βίζα 21 Σαουδαράβων αξιωματούχων οι οποίοι φέρουν ευθύνες για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πήρε η αμερικανική κυβέρνηση, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι αξιωματούχοι αυτοί εργάζονται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Σ. Αραβίας, στο παλάτι, στο υπουργείο Εξωτερικών και διάφορα άλλα υπουργεία που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post Κασόγκι.

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που θα επιβάλλουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πομπέο. «Καθιστούμε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το είδος των ανηλεών ενεργειών όπως αυτές που έγιναν για να φιμωθεί ο δημοσιογράφος Κασόγκι», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η MIT έδωσε τα στοιχεία της υπόθεσης στην διευθύντρια της CIA

Οι τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών έδωσαν στην αρχηγό της CIA Τζίνα Χάσπελ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδας Sabah.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική MIT «ενημέρωσε την Τζίνα Χάσπελ για τις αποδείξεις που συνδέονται με την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η MIT έδειξε στην διευθύντρια της CIA τα βίντεο και τις ηχητικές καταγραφές και «μοιράστηκε» μαζί της «τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του προξενείου και της προξενικής κατοικίας της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη».

Τις ημέρες που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, τουρκικές εφημερίδες αποκάλυψαν ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή του ηχητικές καταγραφές που αποδεικνύουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίσθηκε, δολοφονήθηκε και διαμελίσθηκε.

Η ύπαρξη αυτών των ντοκουμέντων δεν είχε επιβεβαιωθεί έως τώρα από την Άγκυρα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα στοιχεία χθες κατά την ομιλία του ενώπίον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του AKP, κατά την οποία είχε δεσμευθεί ότι «θα αποκαλύψει την γυμνή αλήθεια» για την δολοφονία.

Σύμφωνα με την Sabah, η Τζίνα Χάσπελ -η οποία ομιλεί τουρκικά- είχε συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο στην Αγκυρα, όπου προσγειώθηκε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Έρευνα στο πηγάδι του προξενείου

Η τουρκική αστυνομία έλαβε άδεια να ερευνήσει ένα πηγάδι στον κήπο του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και θα διεξαγάγει επιθεωρήσεις, μετέδωσε το μεσημέρι το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Νωρίτερα Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν την έρευνα.

Οι Σαουδάραβες παραδέχονται την ύπαρξη σωσία του Κασόγκι

«Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί υπήρχε ένας σωσίας του Κασόγκι ως μέρος της επιχείρησης που αποσκοπούσε στην απαγωγή του δημοσιογράφου από το προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη για να ανακριθεί στην συνέχεια σε «ασφαλές σημείο», ανέφερε το πρακτορείο AP.

Ντ. Τραμπ: «Απόλυτο φιάσκο» η απόπειρα συγκάλυψης

Ως το «απόλυτο φιάσκο» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας του Κασόγκι από την Σαουδαραβική κυβέρνηση. «Δεν έπρεπε να γίνει ποτέ η εκτέλεση ή η συγκάλυψη. Θα έλεγα ότι ήταν ένα απόλυτο φιάσκο από την πρώτη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, σε συνέντευξη στην Wall Street Journal, ο Τράμπ ρωτήθηκε για την πιθανή εμπλοκή του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην δολοφονία. «Λοιπόν, ο πρίγκιπας τρέχει τα πράγματα πάνω από εκεί περισσότερο σε αυτό το στάδιο και έτσι αν κάποιος θα ήταν, θα ήταν αυτός", απάντησε ο πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο Κασόγκι -αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος, αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου- σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο κατά την εκδοχή που έδωσε αυτό συνέβη έπειτα από έναν «διαπληκτισμό» στη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές». Πολλοί αμφισβητούν την εκδοχή του Ριάντ. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τον Κασόγκι ουσιαστικά εκτέλεσε μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε αυθημερόν για αυτόν τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη.

Ομιλία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Νταβός της Ερήμου

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο συνέδριο το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του ιδίου σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων στην Σαουδική Αραβία, ένα συνέδριο που έχει ονομαστεί «Νταβός της Ερήμου». Σημειώνεται ότι χθες πρώτη μέρα της συνόδου, ο πρίγκηπας παρευρέθη στην επενδυτική σύνοδο, αλλά έφθασε αρκετή ώρα μετά την έναρξή της και σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν εκφώνησε λόγο. Περίπου δύο χιλιάδες παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν την ώρα που εισερχόταν, χαμογελώντας, ο Μπιν Σαλμάν.

Η φετινή σύνοδος όπως είναι φυσικό διεξάγεται στην σκιά της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κάτι που έχει οδηγήσει σε ηχηρές απουσίες πολιτικών και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων. 

Διαβάστε ακόμα: