Οι Γερμανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Μακρόν από τη Μέρκελ

Οι Γερμανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Μακρόν από τη Μέρκελ

Τα ευρήματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Kantar που διενεργήθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων του ομίλου ΜΜΕ Funke προκαλούν το λιγότερο έκπληξη, καθώς οι Γερμανοί πολίτες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν παρά την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία έχει παραλύσει από ένα απεργιακό κύμα λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 19 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.014 ερωτηθέντων.

Το 53% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εμπιστεύονται «μάλλον πολύ» την Μέρκελ, που παραμένει η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 57% για τον Μακρόν. Το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (72%) προς τη Γερμανίδα καγκελάριο εξέφρασε η ηλικιακή ομάδα 14-29 ετών, ενώ στις γυναίκες αγγίζει το 59% έναντι 48% των ανδρών. Τον Γάλλο Πρόεδρο εμπιστεύονται περισσότερο, σε ποσοστό της τάξης του 66%, οι άνω των 60.

Αναφορικά με άλλους ξένους ηγέτες, μόλις το 26% των Γερμανών εμπιστεύεται «μάλλον πολύ» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναντι 67% που τον εμπιστεύονται «μάλλον λίγο», ενώ ακόμα χειρότερη άποψη έχουν για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με τα αντίστοιχα ποσοστά να βρίσκονται στο 12% έναντι 71%.

Παράλληλα, για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν οι Γερμανοί πολίτες που τον εμπιστεύονται «μάλλον πολύ» αγγίζει μόλις το 6% έναντι 86% που τον εμπιστεύονται «μάλλον λίγο», ενώ σχεδόν ίδια ποσοστά παρουσιάζονται στις γνώμες και για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με 6% έναντι 89%.