Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Oι εξ ανατολών επιδημίες: Από την ασιατική γρίπη του '57 στον νέο κοροναϊό

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Oι εξ ανατολών επιδημίες: Από την ασιατική γρίπη του '57 στον νέο κοροναϊό
-A +A

Της Νικολέττας Μουτούση

Οι διατροφικές συνήθειες στην Ασία σε συνδυασμό με τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών, όπου κανείς μπορεί να βρει από… ποντίκια, νυχτερίδες μέχρι κεφάλια διαφόρων ζώων εξηγούν εν πολλοίς γιατί ιοί, που οδηγούν σε επιδημίες και προκαλούν συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχονται από την περιοχή αυτή.

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει ακόμη και τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο όμως και αυτόν που προκάλεσε το SARS. «Οι ιοί που θα μας πλήξουν στο μέλλον υπάρχουν ήδη. Καιροφυλακτούν στις ζούγκλες της Αφρικής ή στις αγορές της Ασίας» ανέφερε το 2015 η τότε γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν.

Και ήδη τα πρώτα κρούσματα είχαν κάνει προ πολλού την εμφάνισή τους. Το 2002 έκανε την εμφάνισή του ο ιός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), ο οποίος οδήγησε μέσα σε ένα έτος στη μόλυνση περισσότερων από 8.000 ανθρώπων και οι επιστήμονες εκτίμησαν πως ευθυνόταν για πάνω από 770 θανάτους.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2012, ήρθε η επιδημία του ιού MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής), εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 850 άνθρωποι. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιός SARS μεταδόθηκε μέσα από ένα είδος άγριας γάτας, το οποίο πωλείται στις κινεζικές αγορές και το αρχικό μικρόβιο στα θηλαστικά αυτά προήλθε από νυχτερίδες. Σε ότι αφορά τον ιό MERS οι επιστήμονες κατέληξαν πως μεταδόθηκε από καμήλες.

Είχε προηγηθεί η γρίπη των πτηνών που το 1997 προήλθε από το Χονγκ Κονγκ και προκάλεσε θανάτους σε ανθρώπους, χτυπώντας «κόκκινο» στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς υγείας. Η επιδημία ξαναχτύπησε την πόρτα μας το 2003, αλλά τελικώς συνδέθηκε με τον τρόπο εκτροφής των πτηνών και οι επιστήμονες εκτίμησαν πως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν περιορισμένη.

Από το Χονγκ Κονγκ είχε κάνει το 1968 την εμφάνισή του και ένας από τους πρώτους τύπους της σημερινής εποχικής γρίπης, προσβάλλοντας το 15% του πληθυσμού. Στη συνέχεια μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η ασιατική γρίπη είναι η πιο γνωστή από τις εξ ανατολών επιδημίες. Με απολογισμό περίπου δύο εκατομμυρίων θανάτων ξεκίνησε σε μια νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας. Το στέλεχος του ιού εξαπλώθηκε και προκάλεσε θανάτους φθάνοντας και στις ΗΠΑ.

Η πιο θανατηφόρα καταγεγραμμένη επιδημία είναι βέβαια η ισπανική γρίπη, που παρά την ονομασία της δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ξεκίνησε επίσης από την Ασία το 1918. Η πανδημία αυτή προκάλεσε τον θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κοροναϊοί

Όπως αναφέρεται οι κοροναϊοί έχουν πάρει το όνομα τους από τις ακίδες από γλυκοπρωτείνες που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνεια του ιού και χρησιμεύουν για την προσκόλληση του ιού στους ιστούς και την είσοδό του μέσα στα κύτταρα. Είναι  κοινοί σε πολλά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καμήλων και των νυχτερίδων. Σπάνια αυτοί οι ιοί μεταλλάσσονται, ώστε να μολύνουν και ανθρώπους και να εξαπλωθούν στην κοινότητα. Ωστόσο η μετάλλαξή τους είναι εφικτή και η μετάδοση σε ανθρώπους επίσης. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα