Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από τα ρωσικά troll ενόψει Ευρωεκλογών;

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από τα ρωσικά troll ενόψει Ευρωεκλογών;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μυστικές υπηρεσίες κρατών-μελών, μέχρι ανεξάρτητους ειδικούς και δεξαμενές σκέψεις έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών, ότι η Ρωσία πραγματοποιεί μία ενορχηστρωμένη, στρατηγική εκστρατεία με σκοπό να διαβρώσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ευρώπη και να πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βασικοί στόχοι των χάκερ οι οποίοι συντονίζονται από τη ρωσική υπηρεσίας ασφαλείας FSB» όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, είναι η Γερμανία και η Γαλλία οι θεωρούμενες ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν λοιπόν σε σχετική έκθεση τους τον περασμένο Μάρτιο, ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας είναι μεν «λιγότερο ορατές» από εκείνες στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, αλλά πιο «διεισδυτικές». Σημειώνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα επηρεασμού εκλογών από το Κρεμλίνο το οποίο οδήγησε σε εκτενή έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τον «ρωσικό δάκτυλο».

Όπως αναφέρει ο πρώην αναλυτής του FBI και ερευνητής της αμερικανικής Γερουσίας Ντάνιελ Τζόουνς στους New York Times, «στο επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών βρίσκονται κυρίως οι νέοι άνθρωποι και ψηφοφόροι». Σε μερικές περιπτώσεις, ο στόχος είναι να αμφισβητηθεί η σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και να μειωθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 23-26 Μαΐου. 

Σε πρόσφατη έκθεση της, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφορίων της Εσθονίας ανέφερε ότι «λογαριασμοί σε Facebook και Twitter, ή ομάδες στο WhatsApp αλλά και διάφοροι ιστότοποι, διαδίδουν ψευδείς και διχαστικές ιστορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τους μετανάστες και άλλα ζητήματα». Πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ομάδες με ονόματα όπως «SNAKE APT» της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας του στρατού και άλλες που ελέγχονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Eξάλλου, η SafeGuard Cyber μια αμερικανική εταιρεία σε πρόσφατη έκθεση της υποστηρίζει ότι τουλάχιστον οι μισοί Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έχουν δει «fake news» κομμένα και ραμμένα από τους χάκερ του Κρεμλίνου.  

Πριν λίγες μέρες, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι παρακολουθεί με «μεγάλη προσοχή» τους κινδύνους ανάμιξης της Ρωσίας ενόψει των ευρωεκλογών. «Η μεγάλη προσοχή που προσδίδουμε δεν είναι αβάσιμη. Παρατηρούμε προσεκτικά τις δραστηριότητες στο Διαδίκτυο διαφόρων διεθνών πηγών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για τις σχέσεις της με ορισμένα πολιτικά κινήματα στη Γερμανία, κυρίως το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή βουλή.

Στην Γαλλία πολλά έχουν γραφτεί για τις σχέσεις του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό με την Ρωσία. Το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Mediapart έφερε το 2017 στο φως το παρασκήνιο της χρηματοδότησης του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Μαρίν Λεπέν έχει λάβει σημαντικά δάνεια από τη Ρωσία με αντάλλαγμα θετικές αναφορές για τη στάση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης. Το 2016 η εφημερίδα The Times, είχε γράψει ότι την προεκλογική της εκστρατεία την χρηματοδοτούσαν ρωσικές πηγές όπως και ότι είχε λάβει δάνεια από ρωσικές τράπεζες ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Εδώ και καιρό έχει ανοίξει μια μακρά συζήτηση για το εάν αυτού του είδους το ψηφιακό υλικό μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά ή την ψήφο του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα μετά και την προσπάθεια των τεχνολογικών εταιρειών να το εξαλείψουν.  Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ισχυροποιήσει τις πολιτικές τους για την εξάλειψη ψεύτικων λογαριασμών, αλλά ερευνητές λένε ότι οι πλατφόρμες τους θα αποτελούν πάντα γόνιμο έδαφος για εκστρατείες επιρροής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν λίγες μέρες στο Παρίσι,  ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για να του εκφράσει τις ανησυχίες του ενόψει ευρωεκλογών.