Οι ευρωπαϊκοί πολεμικοί στόλοι «κτίζουν» παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οι ευρωπαϊκοί πολεμικοί στόλοι «κτίζουν» παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα

Μετά την Γαλλία και τη Βρετανία, η Γερμανία έγινε η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι πολεμικά της πλοία θα βρεθούν στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και πιο συγκεκριμένα στην «ευαίσθητη» για το Πεκίνο, Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Την Τετάρτη, η Γαλλική Πρεσβεία στο Τόκιο δημοσίευσε ανακοίνωσή που περιγράφει τις δραστηριότητες μιας φρεγάτας στα ασιατικά ύδατα.

«Η φρεγάτα Prairial αναπτύσσεται στον Ειρηνικό όπου συμμετέχει στο σύστημα τήρησης των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η πρεσβεία. «Λειτουργούμε προς όφελος της ασφάλειας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Σε παλαιότερη ανακοίνωση, η πρεσβεία είχε κάνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα είχε κάνει τεχνική ενδιάμεση στάση στο Ιαπωνικό λιμάνι του Σασέμπο, στο Ναγκασάκι και είχε παραμείνει για τέσσερις ημέρες.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, είχε κάνει γνωστό ότι θα στείλει φρεγάτα στην Ασία από τον Αύγουστο. «Κατά το  ταξίδι επιστροφής, θα γίνει το πρώτο γερμανικό πολεμικό πλοίο που θα διασχίσει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από το 2002», επισημαίνει το Reuters.

«Οι κινήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βλέπει όλο και περισσότερο προς το Ινδο-Ειρηνικό στην εποχή μετά το Brexit», σημειώνει η ιστοσελίδα Asia Nikkei. 

Το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Queen Elizabeth πρόκειται να αναπτυχθεί στην περιοχή μετά την άνοιξη, συνοδευόμενο από μια ομάδα φρεγατών και υποβρυχίων. Το αεροπλανοφόρο έχει προγραμματιστεί να λάβει μέρος σε ασκήσεις με μαχητικά stealth F-35B που ανήκουν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.