Χ. Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Χ. Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Για την αναγκαιότητα ύπαρξης «αμοιβαίας καλοσύνης, σεβασμού και κανόνων καλής γειτονίας» με την Ελλάδα έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής στα τουρκοσυριακά σύνορα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως «ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Με βάση αυτό που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες καλής γειτονίας, η αμοιβαία καλή θέληση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αμοιβαία καλοσύνη, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους χωρίς να προκαλούμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να καταχρώμαστε το δικαίωμα κανενός. Αυτός είναι ο στόχος μας, οι προσπάθειές, οι προθέσεις και ο σκοπός μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Χ. Ακάρ ανέφερε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε. Εντός αυτού του πλαισίου, πρώτα ο Αλλάχ, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό, και αν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε»

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ υποστήριξε ότι η γειτονική χώρα έκανε ό,τι της αναλογούσε μέχρι σήμερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως «είμαστε αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε  τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας. Είμαι όμως υποχρεωμένος να πω και το εξής: Αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση απειλή εναντίον κανενός, δεν αποτελεί πρόκληση».

AP Photo