Οι ελληνικές εταιρείες αρνούνται να ανεφοδιάσουν το τάνκερ

Οι ελληνικές εταιρείες αρνούνται να ανεφοδιάσουν το τάνκερ

Στα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την Καλαμάτα αναφέρεται ρεπορτάζ της Wall Street Journal, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, προκειμένου να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, επικαλούμενη εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Οι ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1 αρχικά αναφέρει η WSJ, ωστόσο οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξέτασαν και την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, αλλά ούτε οι κυπριακές εταιρείες εμφανίστηκαν πρόθυμες να αψηφήσουν τα μηνύματα της Ουάσιγκτον.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.

Σημειώνεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως δεν θα διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο την πλεύση του τάνκερ, ειδικά εάν προορισμός του φορτίου του είναι η Συρία.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει την βίζα ελληνικών πληρωμάτων, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην ποντοπόρο ελληνική ναυτιλία.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα καθίσταται πιθανό το ενδεχόμενο το Adrian Darya 1 να ακινητοποιηθεί στην Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς δεν βρίσκει λιμάνι κατάπλου, κανείς δέχεται να το ανεφοδιάσει και δεν έχει επαρκή καύσιμα ώστε να επιστρέψει στο Ιράν, προσθέτει.

Σημειώνεται ακόμα ότι το εκτόπισμα του τάνκερ καθιστά αδύνατη την πλεύση μέσω της διώρυγας του Σουέζ, κάτι που σημαίνει θα πρέπει να κινηθεί ξανά μέσω των στενών του Γιβραλτάρ και γύρω από την Αφρική.