Οι δύο ύποπτοι Ρώσοι στην υπόθεση Σκριπάλ είχαν επισκεφθεί την Τσεχία το 2014

Οι δύο ύποπτοι Ρώσοι στην υπόθεση Σκριπάλ είχαν επισκεφθεί την Τσεχία το 2014

Οι δύο Ρώσοι που θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι, οι οποίοι έγιναν αρχικά γνωστοί με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ, είχαν επισκεφθεί τον Οκτώβριο του 2014 την Πράγα με τα ονόματα αυτά, ενώ την ίδια περίοδο στην τσεχική πρωτεύουσα βρίσκονταν και ο Σεργκέι Σκριπάλ. Το περιστατικό αυτό μετέδωσε το τσέχικο ραδιόφωνο επικαλούμενο πηγή στις μυστικές υπηρεσίας της Τσεχίας.

Σύμφωνα με το τσέχικο ραδιόφωνο, ο Σκριπάλ συναντήθηκε στην Πράγα με αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας στους οποίους παρέδωσε πληροφορίες για πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Τσεχία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της βρετανικής ερευνητικής ομάδας Bellicat, το πραγματικό όνομα του Αλεξάντρ Πετρόφ είναι Αλεξάντρ Μίσκιν, είναι στρατιωτικός γιατρός και έχει παρασημοφορηθεί με βραβείο ανδρείας, ενώ του Ρουσλάν Μποσίροφ είναι Ανατόλι Τσεπιγκά.

Ο Αλεξάντρ Πετρόφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έμεινε τρεις μέρες σε ξενοδοχείο της πόλης Οστράβα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Τσεχίας και συγκεκριμένα από τις 13-16 Οκτωβρίου του 2014 και στη συνέχεια μετέβη στην Πράγα. Ο Ρουσλάν Μποσίροφ έφθασε στην τσέχικη πρωτεύουσα λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου του 2014.

Εκείνες τις μέρες έφθασε στην Πράγα και ο Σεργκέι Σκριπάλ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται οι ημερομηνίες διαμονής του στην Πράγα.

Όπως υπέθεσε η πηγή του τσέχικου ραδιοφώνου , σκοπός της άφιξης των Πετρόφ και Μποσίροφ μπορεί να ήταν η παρακολούθηση του Σκριπάλ, η οποία είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν από τη δηλητηρίασή του στο Σάλσμπερι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εθνικής υπηρεσίας Ασφαλείας της Τσεχίας (BIS) Λαντισλάβ Στίχα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τσέχικου ραδιοφώνου, δηλώνοντας λακωνικά «κανένα σχόλιο» και προσθέτοντας πως «για την BIS είναι θέμα αρχής να μη σχολιάζει τέτοιου είδους πληροφορίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ