Οι διαφορές του εμβολίου της Moderna με αυτό της Pfizer

Οι διαφορές του εμβολίου της Moderna με αυτό της Pfizer

Δύο σημαντικές διαφορές έχουν τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer. Η μια αφορά την θερμοκρασία αποθήκευσης και η δεύτερη το κόστος των δικτύων παραγωγής και διανομής.

Στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna, αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά. Από εκεί και πέρα, για να διατηρηθεί μεγαλύτερο διάστημα, έως και έξι μήνες, απαιτείται θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου (δηλαδή όσο αυτή ενός κοινού οικιακού καταψύκτη).

Στον αντίποδα, το εμβόλιο της Pfizer, πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.

Σαν αποτέλεσμα, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Τόσο το ένα, όσο και το άλλο εμβόλιο είναι δύο δόσεων, με απόσταση 28 ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pfizer δεν έλαβε όπως- η ίδια ανακοίνωσε- κυβερνητική χρηματοδότηση δεδομένου ότι δεν ήταν μέλος της "Επιχείρησης Ταχύτητα του Φωτός" του Λευκού Οίκου. Στον αντίποδα, η Moderna έχει λάβει χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν και θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Για λόγους σύγκρισης, τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν δείξει αποτελεσματικότητα από 19% έως 60% κατά τις τελευταίες εποχές τις επιδημίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC.

Σημειώνεται κατά τη δεκαετία του 1950, χρειάσθηκαν δέκα χρόνια για την ανάπτυξη και την έγκριση του εμβολίου κατά της ιλαράς. Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος χρόνος ανάπτυξης των 21 εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ήταν τα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama.

Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει θέσει σε ισχύ μία ταχεία διαδικασία, η οποία του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις εμφανίζονται, πριν ακόμη την κατάθεση επίσημης αίτησης αδειοδότησης. Η Moderna έγινε σήμερα το τρίτο εμβολιαστικό σχέδιο που εντάχθηκε σε αυτήν την διαδικασία «διαρκούς ελέγχου», έπειτα από τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech.

Διαβάστε ακόμα:

Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna - Δεν απαιτεί ιδιαίτερες ανάγκες συντήρησης

Ηλ. Μόσιαλος για εμβόλιο Moderna: Τα νέα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά

AP Photo/Damian Dovarganes