Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς Πολωνία - Ουγγαρία

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς Πολωνία - Ουγγαρία

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να προχωρήσουν με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ Covid-19 χωρίς τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις με το βέτο που έχουν θέσει.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει στις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του Ταμείο χωρίς τις δύο αυτές χώρες. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ το επόμενο έτος με τη μορφή «γέφυρας» έως ότου η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιστρέψουν το βέτο τους στον συνολικό προϋπολογισμό.

Το γεγονός ότι η επιτροπή εξετάζει μια τόσο ακραία εναλλακτική λύση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της διαμάχης με τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, την οποία οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία παγώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ.

Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία έχουν απορρίψει τη σύνδεση των εκταμιεύσεων από τον προϋπολογισμό του μπλοκ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Οι χώρες υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους της ΕΕ για τη διάβρωση των δημοκρατικών προτύπων, καθιστώντας τις πρωταρχικές υποψήφιες για πιθανές περικοπές στη χρηματοδότηση που θα μπορούσαν να φτάσουν τα συνολικά 180 δισ. ευρώ (215 δισ. δολάρια) τα επόμενα χρόνια.

Εάν δεν εγκριθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, υπάρχει κίνδυνος σημαντικών περικοπών, δήλωσε εκπρόσωπός της στις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση αυτή, η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκινήσει το νέο έτος με έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης.  Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από 32 χρόνια.