Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα αλλά δεν... συμπαθούν τους υποψήφιους

Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα αλλά δεν... συμπαθούν τους υποψήφιους

Της Οντίν Λιναρδάτου

Δεν θέλω το Brexit, δε θέλω τον Τζόνσον, δε θέλω τον Κόρμπιν. Ζητάω πολλά; γράφει ο Ραφαέλ Μπερ στην εφημερίδα Guardian αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτό ακριβώς που νιώθουν εκατομμύρια Βρετανοί σε αυτές τις εκλογές, τις πιο κρίσιμες για το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Και η αλήθεια είναι πως οι Βρετανοί δεν συμπαθούν ούτε τον πρωθυπουργό τους ούτε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα αυτών των εκλογών και αυτός είναι ο πλέον απρόβλεπτος παράγοντας.

Σύμφωνα με έρευνα του YouGov οι ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογές ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική παρά με τα πρόσωπα μια που ούτε ο κ. Κόρμπιν ούτε ο κ. Τζόνσον πείθουν πως είναι ικανοί ηγέτες και θα γίνουν καλοί πρωθυπουργοί.

Στην έρευνα αποτυπώνεται πως και οι δύο ηγέτες συγκέντρωσαν περισσότερα αρνητικά ποσοστά σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στους συμμετέχοντες. Στο ερώτημα αν ο Μπόρις Τζόνσον αποτελεί πρότυπο το 60% απάντησε πως όχι. Στο ίδιο ερώτημα για τον κ. Κόρμπιν το 57% απάντησε επίσης αρνητικά.

Στο ερώτημα αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν κρατάει η αθετεί τις υποσχέσεις του το 45% απάντησε πως δεν της κρατάει και στο ίδιο ερώτημα όταν τέθηκε για τον Μπόρις Τζόνσον το 54% απάντησε πάλι αρνητικά. Και στην ερώτηση αν ο κ. Τζόνσον είναι καλός ή κακός ηγέτης το 41% απάντησε κακός και το 36% καλός. Και αντίστοιχα για τον κ. Κόρμπιν το 57% απάντησε κακός και μόλις το 16% καλός. Το 46% δε των γυναικών θεωρεί πως ο βρετανός πρωθυπουργός δεν σέβεται τις γυναίκες. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως το 57% δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον Μπόρις Τζόνσον και το 52% νιώθει το ίδιο για τον Τζέρεμι Κόρμπιν . Και αν σε αυτή την εικόνα προσθέσει κανείς και τη μεγάλη υπόθεση του Brexit βλέπει πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν μέχρι τέλους ανοιχτά.

Μία από τις μεγάλες αδυναμίες που παρουσιάζουν οι Εργατικοί είναι το συγκεχυμένο μήνυμα που στέλνουν για το Brexit το οποίο δεν ικανοποιεί καμία πλευρά. Αλλά και το σύνθημα του Μπόρις Τζόνσον “ θα βγάλω το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα πεθάνω “ δεν φαίνεται να λειτουργεί πια υπέρ του. Πρώτον γιατί οι φανατικοί Brexiteers δεν τον πιστεύουν ενώ χάνει και τους Remainers που αντιπαθούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν και κάτω από άλλες συνθήκες θα ψήφιζαν τους Τόρις . Κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου δεν υπήρξε ούτε μία δημοσκόπηση που να μη φέρνει τους Συντηρητικούς πρώτο κόμμα με διαφορά τουλάχιστον 6 μονάδες.

Οι Εργατικοί βρίσκονται σταθερά στη δεύτερη θέση και οι Φιλελεύθεροι τρίτοι με μεγάλη διαφορά από τα δύο πρώτα κόμματα. Το κόμμα του Brexit είχε ένα 10% όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές αλλά όταν αποφάσισε να μην κατεβάσει δικούς του υποψηφίους απέναντι στους Συντηρητικούς τα ποσοστά του έπεσαν στο 4%.

Στη Σκωτία τώρα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική . Στις λίγες δημοσκοπήσεις που έγιναν εκεί το Εθνικό Κόμμα προηγείται πάντα των Συντηρητικών που έρχονται στη δεύτερη θέση . Όλοι οι αναλυτές όμως τονίζουν πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα μειώνεται αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.