OHE: Υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Αντόνιο Γκουτέρες

OHE: Υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Αντόνιο Γκουτέρες

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Ο κ. Γκουτέρες θα ασκήσει τα καθήκοντα του ΓΓ «με αμεροληψία, αξιοσύνη και δεινότητα στον διάλογο», διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Κόστα διευκρίνισε πως απηύθυνε επιστολές για την υποψηφιότητα στα προεδρεία της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι ευγνώμων, αντιμετωπίζει με σεμνότητα την υποστήριξη αυτή και θα κάνει το παν για να φανεί αντάξιός της», τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γκουτέρες, 71 ετών, ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος ότι θα ήθελε να συνεχίσει στον ρόλο. Ο πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) και προηγουμένως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) ανέλαβε ΓΓ το 2017 και η θητεία του θα τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Ως εδώ, δεν έχει κανέναν αντίπαλο.

Όπως ορίζει η άγραφη παράδοση, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) έχουν τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό.

Επικριτές της διαδικασίας τονίζουν πως δεν είναι διαφανής, ενώ πολλοί τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναδειχθεί γυναίκα Γενική Γραμματέας για πρώτη φορά έπειτα από επτά δεκαετίες και πλέον.