OHE: Έντονη ανησυχία για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία

OHE: Έντονη ανησυχία για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία

Επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ζωές περίπου 2,7 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία κινδυνεύουν στην Ουκρανία, επικαλούμενη αναφορές ότι πολλοί έχουν εγκλωβιστεί ή εγκαταλειφθεί στα σπίτια, στα κέντρα φροντίδας και στα ορφανοτροφεία τους χωρίς βασικές προμήθειες ή φάρμακα.

«Η Επιτροπή είναι βαθιά ενοχλημένη που η μοίρα των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη», ανέφερε σε δήλωση που εστάλη στους δημοσιογράφους. «Τα άτομα με αναπηρία έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε πληροφορίες έκτακτης ανάγκης, καταφύγια και ασφαλή καταφύγια και πολλά έχουν απομακρυνθεί από τα δίκτυα υποστήριξής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση και να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εφαρμογή μιας σύμβασης του 2006. Η Ρωσία είναι μεταξύ των κυβερνήσεων που την υπέγραψαν και την επικύρωσαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε πώς έλαβε τις εκθέσεις σχετικά με τους ΑμεΑ που είχαν παγιδευτεί. Ωστόσο, σημείωσε ότι λίγα άτομα με αναπηρίες ήταν μεταξύ εκείνων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό ή που είχαν φτάσει στα σύνορα της Ουκρανίας ως πρόσφυγες, «δείχνοντας ότι πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να διαφύγουν ασφαλείς».