Ογδόντα πέντε μετανάστες διέσωσε το πλοίο Ocean Viking

Ογδόντα πέντε μετανάστες διέσωσε το πλοίο Ocean Viking

 

Το Ocean Viking, το νέο πλοίο των οργανώσεων SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), διέσωσε σήμερα 85 μετανάστες, ενώ ο αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ ήρθε για να υποστηρίξει αυτούς που βρίσκονται αποκλεισμένοι εδώ και μια εβδομάδα στο Open Arms.

Το πλεούμενο, το οποίο αναχώρησε από τη Λιβύη πριν από περισσότερο από 48 ώρες, είχε εντοπισθεί χθες, Πέμπτη, το βράδυ από αεροπλάνο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Σοφία, όμως το Ocean Viking, που μόλις έχει φθάσει στη ζώνη των διασώσεων για την πρώτη αποστολή του, χρειάσθηκε να διακόψει τις έρευνές του μέσα στη νύκτα.

Μόνον όταν ξημέρωσε, το Ocean Viking βρήκε το μικρό πλεούμενο, μέσα στο οποίο οι μετανάστες χειροκρότησαν καθώς πλησίαζαν οι διασώστες.

Συνολικά το πλοίο των ανθρωπιστικών οργανώσεων περισυνέλεξε 85 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Το μικρότερο είναι μόλις ενός έτους. Οι διασώστες παραμένουν σε επιφυλακή, αναζητώντας ένα άλλο μικρό πλεούμενο που είχε αποπλεύσει την ίδια ώρα με το πρώτο.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος διέλυσε χθες, Πέμπτη, τον λαϊκιστικό κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία, απηύθυνε αμέσως επιστολή στην κυβέρνηση της Νορβηγίας, υπό τη σημαία της οποίας βρίσκεται το πλοίο.

«Η Ιταλία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη ούτε διατεθειμένη να υποδεχθεί τους μη ταυτοποιημένους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται επί του Ocean Viking», έγραψε.

Ο ιταλός υπουργός έχει την ίδια θέση και για τους 121 μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι στο πλοίο Open Arms, το οποίο βρίσκεται σχεδόν ακινητοποιημένο στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Σήμερα το πρωί, ο αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ ανέβηκε στο πλοίο για να συναντήσει το πλήρωμα και τους μετανάστες, περίπου 30 από τους οποίους είναι ανήλικοι.

«Βρισκόμαστε εδώ στο πλοίο Open Arms», ανακοίνωσε ο ηθοποιός σ'' ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται περιτριγυρισμένος από μετανάστες και το οποίο δημοσιοποιήθηκε από την ισπανική μκο Proactiva Open Arms. «Μόλις έφθασα από την Λαμπεντούζα, φέραμε όσο νερό και τρόφιμα μπορούσαμε για όλους στο πλοίο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ