«Όχι» στο αμερικανικό αίτημα κράτησης του Ιρανικού τάνκερ

«Όχι» στο αμερικανικό αίτημα κράτησης του Ιρανικού τάνκερ

Οι δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ απέρριψαν το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να κρατηθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα χωρικά του ύδατα, βάση του σκεπτικού πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι εφαρμοστέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε αρκετές από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον της Τεχεράνης.

«Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, το Γιβραλτάρ δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», που θέλουν να «συλλάβουν» το πλοίο κατ΄εφαρμογήν των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εξηγούν με ανακοίνωσή τους οι Αρχές.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιο αναμένεται να αναχωρήσει το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας από το Γιβραλτάρ αφού έγιναν πρώτα οι απαραίτητες εργασίες αλλαγής του ονόματος και αλλαγής του νηογνώμονα.Το δεξαμενόπλοιο, που έπλεε με σημαία Παναμά, άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya για τη συνέχεια του ταξιδιού του και ύψωσε σήμερα στον ιστό του την ιρανική σημαία.

Το Γιβραλτάρ είχε «συλλάβει» στις 4 Ιουλίου το δεξαμενόπλοιο Grace 1, με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατ΄εφαρμογήν των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού. Το δεξαμενόπλοιο έλαβε την Πέμπτη την άδεια να αναχωρήσει όταν η Τεχεράνη διαβεβαίωσε πως το φορτίο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών δεν θα παραδοθεί στη Συρία.

Στο μεταξύ, το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα «σύλληψης» του πλοίου, κατάσχεσης του πετρελαίου που μεταφέρει στις δεξαμενές του και χρηματικού ποσού ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία κατά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δικτύου εταιρειών-«βιτρινών» των Φρουρών της Επανάστασης.