«Όχι» σε ανεξαρτησία από την Γαλλία είπαν οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας

«Όχι» σε ανεξαρτησία από την Γαλλία είπαν οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας

Το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Νέας Kαληδονίας από τη Γαλλία εξασφάλισε το 56,4% των ψήφων έναντι 43,6% του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Το ποσοστό του «Όχι» είναι ωστόσο μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Η συμμετοχή ήταν μαζική και έφθασε το 80,63%.

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται για την αυτονομία μιας γαλλικής περιοχής, μετά το Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, που ψήφισε για την ανεξαρτησία του το 1977.

Μακρόν: Τεράστια υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «τεράστια περηφάνια που περάσαμε μαζί αυτό το ιστορικό στάδιο». «Θέλω επίσης να πω για την περηφάνια που αισθάνεται ο αρχηγός του Κράτους για το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Καληδονίας επέλεξαν τη Γαλλία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε τηλεοπτικό διάγγελμα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε 275 από το σύνολο των 284 εκλογικών τμημάτων, το «Όχι» συγκέντρωσε το 57,29% των ψήφων έναντι 42,71% του «Ναι», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν κυρίαρχα γνωρίζοντας πλήρως τη σχέση ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλία. Εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής της Νέας Καληδονίας στη Γαλλία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είδε στο αποτέλεσμα αυτό «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της, και στις αξίες της: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να μοιραστεί αυτή την περηφάνια».

«Ο μοναδικός ηττημένος είναι ο πειρασμός της περιφρόνησης της διαίρεσης, της βίας, του φόβου», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο μοναδικός νικητής, είναι η διαδικασία υπέρ της ειρήνης που φέρει η Νέα Καληδονία εδώ και 30 χρόνια, το πνεύμα του διαλόγου το οποίο τίποτα πλέον δεν θα διασπάσει», πρόσθεσε.

«Σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του διαλόγου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις της Νέας Καληδονίας να συναντηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες». Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να μεταβεί στο αρχιπέλαγος τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ