Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Πούτιν να συναντηθούν στο Μίνσκ

Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Πούτιν να συναντηθούν στο Μίνσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν στο Μίνσκ για συνομιλίες με θέμα τη διευθέτηση της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία, στις οποίες να συμμετάσχουν επίσης η Γερμανία, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι θα εξετάσει την πρόταση του, αλλά προς το παρόν δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μέσω βίντεο που ανάρτησε σήμερα στο Facebook, απευθύνεται στον Ρώσο πρόεδρο και του προτείνει να συναντηθούν στο Μίνσκ με την μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να συζητήσουν το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας και τη Κριμαίας. « Και τώρα θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Χρειάζονται οι συνομιλίες; Είναι αναγκαίες. Ας συζητήσουμε λοιπόν σε ποιόν ανήκει η Κριμαία και ποιος δεν πρέπει να βρίσκεται στο Ντονμπάς», φέρεται να λέει ο Ζελένσκι στην πρόταση προς τον πρόεδρο Πούτιν. Προτείνει επίσης στην «ομάδα των συνομιλιών» να συμπεριληφθούν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόταση Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι προς το παρόν έτοιμη να δώσει μια απάντηση στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου, αλλά οπωσδήποτε θα την μελετήσει, καθώς η πρόταση περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μέχρι σήμερα γνωστό «σχήμα της Νορμανδίας»

«Προς το παρόν δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, πρόκειται για ένα εντελώς νέο σχήμα» δήλωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε, εάν υπάρχουν προοπτικές για μια τέτοια συνάντηση, πρέπει να καταλάβουμε σε τι συνίσταται το νέο σχήμα που προτείνεται». «Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία. Αναμφισβήτητα θα μελετηθεί, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να δώσω καμία απάντηση» επανέλαβε.

«ΟΙ ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στο σχήμα της Νορμανδίας, και τι θα γίνει με τις συμφωνίες του Μίνσκ, που φέρουν τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο σχήμα της Νορμανδίας, αλλά δεν φέρουν καμία υπογραφή εκπρόσωπων των ΗΠΑ;» αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ