ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας «αδειάζει» τον Τραμπ για τη χρήση στρατού

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας «αδειάζει» τον Τραμπ για τη χρήση στρατού

Σαν «βόμβα» έπεσαν τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο: «Δεν υποστηρίζω την ενεργοποίηση του Νόμου περί Εξέγερσης», δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτο τον πρόεδρό του ο οποίος έχει απειλήσει με ανάπτυξη των τακτικών, ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης και τον τερματισμό των βίαιων διαδηλώσεων.

«Η επιλογή της χρήσης εν ενεργεία στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να είναι μια λύση ύστατης ανάγκης και μόνο για τις πλέον επείγουσες και σοβαρές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αποδεικνύοντας ότι η λύση που εξετάζει ο Τραμπ δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων – κάτι που έχει αποτυπωθεί και σε δηλώσεις πολλών ακόμη κορυφαίων στελεχών τους, κυρίως απόστρατων.

Σύμφωνα με το NBC News ο νόμος του 1807 χρησιμοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 για την επιβολή του λεγόμενου διαχωρισμού μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών, καθώς και στη δεκαετία του 1960, για την αντιμετώπιση των ταραχών στο Ντιτρόιτ. 

Επίσης, οι δηλώσεις Έσπερ αναδεικνύουν και την προσπάθεια που καταβάλλεται να πέσουν οι τόνοι, κάτι που έχει γίνει εμφανές και στις παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων της αστυνομίας. Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «πεδίο μάχης» για να περιγράψει τα όσα συνέβαιναν σε σημεία όπου βρισκόταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων.

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές», επισήμανε και συμπλήρωσε «κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που έγινε επισήμως γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει μεταφέρει 1.600 ομοσπονδιακούς στρατιώτες στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, θέτοντάς τους μάλιστα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ώστε να μπορούν να επέμβουν σε πολύ λίγο χρόνο εάν χρειαστεί και διαταχθεί.